beter leven

De Volkskeuken: Gevulde bolcourgettes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gevulde bolcourgettes, hoofdgerecht voor 2 personen.

Gevulde bolcourgettes Beeld Pay-Uun Hiu
Gevulde bolcourgettesBeeld Pay-Uun Hiu

‘Hee, wat een mooie courgette is dit’, zegt Juan, een van de favoriete kassamedewerkers in de super van ons winkelcentrumpje en de bijzonderste kassier überhaupt. Meestal praat ik met hem over muziek en opera’s, het liefst die van Händel. Elke keer vraagt hij hoe het met mijn koor is. Soms vertelt hij welk muziekstuk hem bijzonder heeft geraakt.

Maar nu kijkt hij naar de bolcourgettes, die ik ook nog niet eerder in deze winkel had gezien. ‘Ik ga ze vullen’, zeg ik en wijs op de champignons en tomaten. ‘En dan met tomatensaus in de oven.’ Juan is direct enthousiast en vindt het een geweldige tip.

Thuis denk ik na over de vulling. Ik mis nog wat. Er moet nog iets in met pit, met smaak. Dit is precies de goede gelegenheid om de Vegan Blue French Style kaas van het merk Sheese uit te proberen die ik via de site Veggiedeli had besteld. En het is een wonder hoe je met kokosolie, aardappelzetmeel, maizena en smaakmakers zo dicht bij een lekker blauw kaasje kunt komen. Misschien nog niet voor bij de borrel, maar in de courgette doet hij het fantastisch.

Ingrediënten

4 bolcourgettes

2 eetl. olijfolie

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gesnipperd

250 g paddestoelen, in piepkleine blokjes

1 eetl. witte of rode wijn

3 tomaten, ontdaan van zaadjes en vocht

1 à 1 ½ eetl. bouillonpoeder (Vegeta)

2 eetl. verse of gedroogde kruiden (salie, oregano, tijm, majoraan)

100 g gorgonzola of vegan blauwe kaas, geraspt

panko of paneermeel

Tomatensaus:

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, gesnipperd

300 ml passata

2 eetl. rode of witte wijn

1 theel. balsamicoazijn

1 theel witte miso

1 theel. ahornsiroop

basilicum, vers of gedroogd, naar smaak

Snijd het kapje van de bovenkant van de courgettes af en hol de courgettes uit. Snijd het vruchtvlees klein en was en snijd de andere groente. Verhit de olie in de braadpan. Fruit ui en knoflook aan. Voeg de paddestoelen toe en laat op hoog vuur meebakken. Doe er een scheutje wijn bij, laat even verdampen en verlaag de temperatuur tot middelhoog. Doe het courgettevruchtvlees en de tomaten erbij. Roer het bouillonpoeder en de kruiden erdoor. Laat kort stoven en voeg de (vegan) kaas toe. Mocht het geheel te nat zijn, roer er dan wat paneermeel of panko door. Breng op smaak met zout en peper. Vul de courgettes en zet de kapjes erop.

Voor de tomatensaus: verhit een scheutje olie in een braadpannetje, fruit ui en knoflook. Doe de passata erbij. Voeg wijn, balsamicoazijn, miso, ahornsiroop en basilicum toe. Laat ca. 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Schep de saus in een ovenschaal, doe de gevulde courgettes erbij en zet ca. 40 minuten in de oven. Eet met gebakken krieltjes en sla.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden