De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Gebakken kerstijs

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Gebakken ijs, nagerecht voor 6 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Kun je ijs bakken? Ja, dat kan. Er is een klassiek, beroemd nagerecht op gebaseerd: ‘Omelette sibérienne’, of ‘Baked Alaska’ in het Engels. Het ideale kersttoetje: sensationeel om te zien, prima voor te bereiden en  simpel te maken! Als je gewoon stijfgeklopt eiwit verder klopt met gloeiendhete suikersiroop, krijg je stevig, isolerend ‘Italiaans schuim’. Geen oven? Een crèmebrulée- of verfbrander werkt ook best goed. Overgebleven ijstaart bewaar je prima in de vriezer.

Ingrediënten

ca. 600 g roombotercake, in plakken

ca. 60 ml sinaasappellikeur (minimaal 40 procent alcohol) + 15 à 20 ml om te flamberen

1 vierkante literverpakking vanilleroomijs

300 g kristalsuiker

5 verse biologische eieren

doorgesneden citroen

40 g poedersuiker

Extra: bakpapier, kwastje, keukenmachine of mixer en extra paar handen, (suiker)thermometer, spatel

Een à twee dagen tevoren: bestrijk de plakken cake met een kwastje goed met likeur. Leg op bakpapier een bodem van cake. Houd de bak met ijs 10 tot 20 tellen in heet water en keer het ijs op de cakebodem. Bekleed het ijs rondom met cakeplakken, maak de kieren goed dicht met stukjes cake. Zet de ijscake met het bakpapier in de vriezer.

Ca. 3 uur tevoren: verhit in een steelpan de suiker met 75 ml water. Roer niet, maar breng zachtjes aan de kook tot de siroop helder is. Kook de siroop op middelhoog vuur tot 120 graden; ik gebruik een vleesthermometer. Splits intussen de eieren (bewaar de dooiers voor omelet, cake of mayonaise). Bestrijk de binnenkant van de mixkom met de halve citroen. Klop de eiwitten met een snuf zout en de poedersuiker tot het schuim pieken vormt. Als de siroop heet genoeg is, schenk je hem in een dunne straal bij het eiwit (of laat iemand anders dat doen) terwijl je op de hoogste stand blijft kloppen tot het schuim lauw is. Laat in de koelkast koud worden.

Ca. 15 minuten voor serveren: verwarm de oven voor op 240-250 graden. Spatel een dikke laag eiwitschuim rondom over de ijstaart (niet op de onderkant). Zet de ijstaart met bakpapier ca. 6-7 min. op een bakplaat onder het midden in de oven, tot het schuim aan de bovenkant lichtbruin kleurt.

Haal de ijstaart uit de oven en schuif op een platte schaal, knip of scheur overtollig bakpapier weg. Verwarm de overgehouden likeur in een metalen lepel boven een kaarsvlam, laat de vlam erin slaan en schenk over de ijstaart. Snijd in punten, zodat iedereen cake én ijs heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden