De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: fusilli met pesto van amandelen en zongedroogde tomaat

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: fusilli met pesto van amandelen en zongedroogde tomaat, hoofdgerecht voor 2 personen.

Fusilli met pesto van amandelen en zongedroogde tomaat. Beeld Sake Slootweg

Een van de leukste dingen van uit huis gaan vond ik dat ik in de supermarkt eindelijk alles kon kopen waar ik zin in had, zonder commentaar van mijn moeder. Gevulde koeken gingen voortaan standaard mee in het mandje en voor het slapengaan at ik casinobrood met dijonnaise.

Ook mijn nieuwe vrienden hadden zo hun eigen studentikoze eetgewoonten. Behalve dat we allemaal veel tosti's aten, lepelde Charlotte dagelijks twee avocado’s naar binnen (avocado’s waren nog niet bekend en we vonden dit dieet heel vreemd) en bestrooide Ifeta haar eten royaal met Vegeta, een Kroatisch kruidenmengsel.

Het liefst at ik bij vriendin Ruth. Haar basismenu was pasta met saus, gemaakt van rode potjespesto met kookroom. Zowel de pesto als de zongedroogde tomaten die hierin vermalen zaten waren nieuw voor mij en ik vond de saus ongelooflijk culinair en erg lekker.

Vorige week verlangde ik plots naar Ruths rode pasta pesto. Vers zou het ongetwijfeld nog lekkerder zijn. Ik zocht naar recepten voor ‘pesto rosso’ en kwam uit bij ‘pesto Trapanese’. Een Siciliaanse pesto met, zoals altijd bij dit soort dagelijkse recepten, tientallen bereidingen erachteraan. Volgens een Italiaanse klasgenoot bij mijn Franse kookcursus van afgelopen zomer ging er uitsluitend amandel, basilicum en verse tomaat in. Nee, juist zongedroogde tomaat en ricotta, zei de Italiaanse traiteur in mijn straat. 

Dus sloeg ik maar gewoon naar eigen inzicht aan het vijzelen. Met zongedroogde tomaat en parmezaan werd het een smakelijke volwassen editie van mijn studentenhapherinnering.

Ingrediënten

50 g witte amandelen

10 g basilicum (blaadjes van 4 takjes)

1 teentje knoflook

60 g zongedroogde tomaten

extra vierge olijfolie

125 g smaakvolle trostomaatjes, gewassen, in blokjes

1 flinke eetl. parmezaanse kaas, geraspt

chilivlokken

200 g dunne fusilli (of andere pasta naar keuze)

Bereiding

Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Doe basilicum, knoflook, zongedroogde tomaten en een snufje zout erbij en maal weer enkele seconden. Giet er al draaiende 4 eetlepels olijfolie doorheen. Voeg de verse tomatenblokjes, parmezaan en een snufje gemalen chilivlokken toe. Maal kort, zodat de tomatenblokjes niet helemaal stuk gaan. Roer er extra olijfolie door als de pesto nog wat te stevig is. 

Kook de pasta in flink gezouten en ruim kokend water beetgaar. Kijk op de verpakking voor de kooktijd van uw pasta. Roer twee eetlepels kookwater door de pesto. Giet de pasta af, meng met de pesto in een schaal en verdeel over twee borden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden