DE GIDSVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: Franse appeltaart

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Franse appeltaart, tussendoortje of nagerecht voor 6-8 stukken taart

Beeld Sake Slootweg

Het eerste waaraan ik denk bij een appeltaart is het traliewerkje bovenop. Hoeveel woensdagmiddagen heb ik als kind niet lopen priegelen om de reepjes net zo mooi te krijgen als het plaatje op de bakmixdoos? Maar de reepjes werden altijd te dik, te dun of ze scheurden. Sowieso was er te weinig deeg.

Toch kwam het nooit in me op om ze weg te laten. Appeltaart was appeltaart en daar hoorde een hekje op. Tot ik zo’n tien jaar geleden een youtubefilmpje zag over Franse appeltaart. Een open taart met appelschijfjes dakpansgewijs in cirkels, vanillevulling en zonder hekje. Ik vond het vrij revolutionair.

Maar al die dunne schijfjes snijden en dan op elkaar leggen, dat is toch net zoveel gepriegel als die reepjes? Dat klopt. Op zoek naar groots resultaat met weinig inspanning sloeg ik dit weekend aan het experimenteren. Halve appels insmeren met boter, appels in vieren; maar bol appeloppervlak bruint niet mooi, weet ik nu. Met snelle dikke parten bleek het wel te gaan. Het resultaat: een elegante taart met de Franse slag.

Ingrediënten

Voor het deeg

200 g bloem

100 g boter

40 g suiker

1 ei

Voor de vulling

650 g elstars (4-5 stuks)

sap van ½ citroen

100 ml slagroom

1 eierdooier

20 g kristalsuiker

1 theel. vanille extract

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden (boven- en onderwarmte). Wrijf de bloem, boter, suiker en een snufje zout met uw vingertoppen tot fijn kruim. Voeg het ei en 2 eetlepels koud water toe. Druk het deeg samen tot een bal. Wikkel in folie. Leg 1 uur in de koelkast.

Kneed het deeg kort door tot een glad geheel. Rol het uit tot een plak van 2-3 millimeter dik. Gebruik hierbij royaal bloem. Beboter een taartvorm van 25 cm breed en een lage rand (3 cm). Druk het deeg in de vorm, snijd overtollig deeg weg maar zorg wel dat het enkele millimeters boven de rand uitsteekt. Prik de bodem in met een vork, maar niet helemaal door. Zet in de koelkast.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd elke appel in 8 partjes. Hussel door het citroensap. Leg de appelparten in twee cirkels op de taartbodem. Bak 30-35 minuten in de oven tot de appels een bruin randje hebben. Klop slagroom, eierdooier, suiker en de vanille door elkaar. Giet de vulling in de taart. Bak nog 10 minuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden