BETER LEVEN

De Volkskeuken: Flammkuchen met asperge

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag flammkuchen met asperge, een lunchgerecht of snack voor 4 personen.

Flammkuchen met groene asperge. Beeld Tallina van den Hoed
Flammkuchen met groene asperge.Beeld Tallina van den Hoed

Toen ik klein was zag ik onbemande kraampjes alleen maar op vakantie. Zo’n geïmproviseerde tafel van kratten met zakken ui en aardappel erop, en dan zo’n lief blikje waar je het verschuldigde geld in kon doen, dat had je niet in de grote stad. Ik woon nu ook in een stad, maar naast een kassengebied. En daar zie je het steeds meer: kraampjes met koopwaar, met een geldblikje, en een QR-code voor een tikkie. Bloemen en komkommers, en mijn favoriet: asperges. Lokaal geteelde asperges, in maart, uit de kas, piepend vers en spotgoedkoop.

Wilt u ook asperges? Koop ze niet in de supermarkt, want daar worden ze nu ingevlogen uit Zuid-Amerika en dat moeten we niet willen. Wie weet zit er bij u in de buurt ook wel zo’n slimme aspergeteler. Zo niet, dan kunt u voor dit gerechtje ook diepvriesasperges gebruiken.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

300 g bloem

½ theel. zout

2 eetl. olijfolie

180 ml lauw water

3½ g droge gist

Voor de topping:

200 ml crème fraiche

peper uit de molen

oregano

½ rode ui in dunne ringen

50 g oesterzwam

50 g groene asperge

50 g geraspte kaas

Bereiding

Doe alles voor het deeg in de keukenmachine met deeghaken en laat de machine zeker 10 minuten kneden. Het is dan een zacht, elastisch deeg dat meer aan zichzelf kleeft dan aan uw handen. Natuurlijk kunt u het ook met de hand kneden, dan heeft u gelijk een work-out.

Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en zet het zeker een uur weg op kamertemperatuur. Het deeg is dan gerezen: kneed het nog een keer, verdeel het in 4 stukken en zet die weer minstens een uur afgedekt weg.

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot mooie ovalen met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Ik doe dat op bakpapier met een pietsje bloem op de deegroller, zodat het deeg niet vastplakt.

Smeer de crème fraîche op het deeg, bestrooi met peper en oregano. Verdeel de ringen rode ui erover. Scheur de oesterzwam in reepjes en verdeel die ook over het deeg. Snijd de verse asperge in de lengte doormidden en verdeel ook die over de flammkuchen. De diepvriesasperges zijn meestal dun genoeg om heel te blijven. Strooi de kaas erover en bak de flammkuchen in 15 minuten mooi bruin en knapperig. Snijd ze in repen en geef ze bij de borrel of de lunch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden