DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: Fietspasta, met kippendij en cherrytomaatjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: fietspasta, hoofdgerecht voor 4 personen.

Fietspasta.Beeld Marcus Huibers

Ik heb een lijstje met gerechten die ik graag nog een keertje zou eten en hoog op dat lijstje stond lamprei. Tot deze week, toen ik met mijn vakantiegezelschap een restaurant bezocht en ik lamproie à la bordelaise, lamprei gestoofd in rode wijn, bestelde.

De lamprei, ook wel prik of negenoog genoemd, is een afzichtelijke vis. Zoek maar eens een plaatje op internet en bekijk die mond met die enge tandjes die lijkt op de diamantboor waarmee ze de Noord/Zuidlijn hebben uitgegraven – pas op, de beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

De lamprei is zó griezelig en lelijk dat je zou denken dat mensen de vis massaal links laten liggen, maar nee hoor, het is een ware delicatesse, vooral in Zuid-Europa. Hier in de Dordogne zijn ze er zot van en er zwemmen er schijnbaar ook genoeg in de rivier.

Bij de lamprei ‘op de wijze van Bordeaux’ hoort ook het bloed dat bij het stropen wordt opgevangen en door de saus wordt gemengd. Ook dat kan als schokkend ervaren worden, zelfs als je weet dat de lamprei zelf een parasitaire bloedzuiger is. Maar ik genoot van mijn bordje prik, ik kan het niet ontkennen: een volstrekt unieke smaak, nauwelijks te beschrijven en daarmee een prima kandidaat voor een lijstje met dingen die je altijd nog eens wilt proeven.

Nee, geen recept voor lamprei vandaag, dat doe ik u niet aan. Over een paar dagen crossen we op de racefiets door Zuid-Duitsland en ik hoop dat we behalve de wonderschone Duitse keuken ook af en toe een pastaatje voorgeschoteld krijgen, want zo’n fietstour rijd je niet op een boterham met pindakaas (vrij naar Gerrie Knetemann).

Ingrediënten

1 ui, gesnipperd

olijfolie

4 tenen knoflook, gehakt

350 g kippendij, in kleine stukjes gesneden

2 eetl. kappertjes

350 g cherrytomaat

scheut witte wijn

400 g droge pasta, bv. penne

100 g pesto

chilivlokken

 verse Parmezaanse kaas

Bereiding

Fruit eerst de ui in wat olie, een minuut of vijf. Voeg dan de knoflook, kippendij en kappertjes (de drie k’s) toe en bak omscheppend mee, een minuut of drie. Breng op smaak met peper en zout en voeg de cherrytomaatjes (ik gebruikte Juanita’s, aan de tak) en de witte wijn toe. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur een minuut of 10 pruttelen, zodat de tomaatjes openbarsten.

Kook intussen de pasta volgens de instructies in gezouten water beetgaar. Het hoort niet volgens de Italianen, maar transfereer de pasta rechtstreeks met de schuimpaan vanuit het kookwater naar de tomaten-kipsaus, en meng goed. Roer tot slot de pesto erdoor en een snufje chilivlokken (als u van wat pit in uw pasta houdt) en warm nog even door. Pasta in diepe borden, wat versgeraspte kaas erover en aanvallen maar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden