De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Faking eend

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: nep-pekingeend van seitan, een hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen.

Pekingeend van seitan.Beeld Tallina van den Hoed

Heel veel dingen die we eten zijn spontaan ontdekt: de Tataren merkten dat fijngesneden kool na een paar weken in zadeltassen toch anders smaakte dan eerst. Voilà: zuurkool. Kaas is waarschijnlijk ontstaan doordat een jager de melk van een prooi in de maag van het dier verpakte, om mee te nemen. En pekingeend ontstond toen een kok per ongeluk met een fietspomp een gebakken eend oppompte. O nee, dat is niet zo. Ik weet niet wie het ooit bedacht.

Zo heb ik ook geen idee wie seitan ooit spontaan bedacht. Hoezo spoel je rauw deeg uit tot je de eiwitten overhoudt? Hoezo meng je dat met gepureerde kikkererwt en ga je het daarna koken of stomen?

Hoe dan ook: we doen er ons voordeel mee. Haal de seitanstukjes die u vorige week maakte uit de vriezer en maak heerlijke vegan faking eend.

Ingrediënten: 

1 komkommer

8 dunne of 4 dikke bosuitjes

375 g pulled seitan (zie Volkskeuken 20 oktober)

1 eetl. fivespicepoeder

1/2 theel. chilipeper

2 eetl. maizena

olie om te bakken

± 40 pannekoekjes van de toko (bijvoorbeeld Lucky Duck) 

sesamolie

1 potje hoisinsaus

Extra: stoommandje

Snijd de uiteinden van de komkommer, snijd hem in drie stukken, halveer ze, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in mooie reepjes. Haal de worteltjes van de bosui af, snijd de ui in even grote stukken als de komkommerreepjes en snijd van de ui ook mooie lange, dunne reepjes. Doe ze in een schaaltje en houd apart.

Doe de hoisinsaus in een kommetje en roer hem los. Voeg eventueel wat water toe als hij te dik is.

Doe de pulled seitan in een wijde kom. Meng fivespice, chilipeper en maizena in een kommetje en strooi over de seitan. Hussel met je vingers tot alles goed is bedekt. Verhit wat zonnebloemolie in een wok en bak de seitan portie voor portie op een hoog vuur bruin en knapperig. Hou de seitan warm.

Haal de pannekoekjes uit hun verpakking, smeer ze met een kwastje in met wat sesamolie. Zet het stoommandje op een pan met kokend water, doe telkens 5 tot 10 ingesmeerde pannekoekjes in het mandje en stoom ze in 5 minuten gaar.

Zet alles op tafel: laat iedereen een streepje saus op een pannekoekje doen, leg er wat faking eend en wat bosuitjes en komkommer op, rol de pannekoekjes op en eet smakelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden