beter leven

De Volkskeuken: Eet de broccolisteel!

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: wokschotel met broccoli en oesterzwammen, hoofdgerecht voor 4 personen

Hebt u dat ook? Dat u iets hoort, in de supermarkt, van wildvreemden, en dat u zich ertegenaan wilt bemoeien, maar u durft het eigenlijk niet? Laatst mopperde iemand in haar telefoon dat er ‘alleen maar afzettersbroccoli was, met een te lange steel en dat je dan de helft moet weggooien’.

Het was dat ze het aan de telefoon zei, anders had ik er iets van gezegd. Dan maar tegen u: broccolisteel kun je gewoon eten! Broccolisteel is hartstikke lekker! Niet weggooien, maar de harde schil eraf halen en in plakjes snijden en opeten. Bijvoorbeeld in deze supergezonde wokhap met zelfgemaakt sausje. Als u hongerige pubers in huis hebt, is een omelet erbij een welkome toevoeging.

Wokschotel met broccoli en oesterzwammen  Beeld Tallina van den Hoed
Wokschotel met broccoli en oesterzwammenBeeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

500 g broccoli

100 g ongezouten cashewnoten

neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)

300 g oesterzwammen

1 rode ui

1 gele ui

1 stengel bleekselderij

1 puntpaprika

200 g peultjes of sugarsnaps

5 takjes selderij

Voor het sausje:

1-2 rode pepers

2-3 tenen knoflook

2 eetl. honing (vegan? Neem agavesiroop)

4 eetl. lichte zoute sojasaus

1 eetl. zoete ketjap

1 eetl. citroensap

2 eetl. sesamolie

Bereiding

Haal de roosjes van de broccoli. Snijd een plakje van het onderste van de dikke stronk af. Je ziet dan het verschil tussen stronk en schil: trek met behulp van een mesje de dikke schil eraf. Snijd de stronk in plakjes. Kook de broccoli 2 minuten in ruim water, giet dan af en spoel af met koud water.

Verhit de wok en rooster de cashewnoten. Blijf erbij en roer vaak, anders verbranden ze. Houd ze apart. Scheur de oesterzwammen in niet te kleine, gelijkmatige stukken en bak ze in wat neutrale olie op hoog vuur tot ze gaar zijn en bruinen. Houd ze apart.

Snijd ui, bleekselderij en paprika in halve ringen en boogjes. Haal de peultjes af. Verhit wat olie in de wok en bak deze groenten op hoog vuur tot de ui begint te kleuren. Voeg de broccoli toe. Temper het vuur en roer af en toe, zodat alles mooi gelijkmatig warm wordt, maar niet verbrandt.

Maak het sausje. Haal de zaadjes uit de pepers en snijd de pepers fijn. Pers de knoflook en meng met de pepers, de honing, de zoute sojasaus en de ketjap, de citroensap en de sesamolie. Voeg 2 eetlepels heet water toe en roer goed door elkaar. Giet de saus in de wok, voeg de cashewnoten en oesterzwammen toe en meng alles goed. Eet met rijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden