service

De Volkskeuken: een zachte risotto met frisse citroen en knapperig broodkruim

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: citroenrisotto, hoofdgerecht voor 2 personen

Citroenrisotto met witvis Beeld Loethe Olthuis
Citroenrisotto met witvisBeeld Loethe Olthuis

Eigenlijk was ik niet zo’n risottofan: te klef, te smakeloos. Tot ik een vlammend en liefdevol betoog las van een chef, die risotto zijn favoriete gerecht noemde. U begrijpt: ik kon niet achterblijven. Combineer de zachte risotto met frisse citroen en knapperig broodkruim, een aanrader.

Ingrediënten

5 eetl. olijfolie

1 oude boterham, in kruimels

3 tenen knoflook, heel fijn gehakt

1 eetl. fijngeraspte Parmezaanse kaas

300 g witvisfilet in 2 stukken, bv. kabeljauw

600 g verse panklare spinazie

1 kleine ui, heel fijn gehakt

200 g risottorijst

1 l hete groentebouillon

100 ml slagroom

geraspte schil van 1 biologische citroen, sap van ½ citroen

10 sprietjes bieslook, fijngeknipt

2 eetl. bloem

Extra: anti-aanbakkoekenpan, vergiet, braadpan, wok, 2 diepe borden

Verhit 1 eetl. olijfolie in de koekenpan en roerbak de broodkruimels met eenderde van de knoflook en een snufje zout knapperig. Spreid uit op een bord, schep de kaas erdoor en laat afkoelen. Bestrooi de visfilets rondom met zout en peper en laat op kamertemperatuur liggen.

Laat de spinazie in een grote pan met aanhangend water op laag vuur slinken, schep regelmatig om. Schep in een vergiet en druk het vocht er goed uit.

Verhit 1 eetl. olijfolie in de braadpan en bak de ui 3 minuten op zacht vuur. Roer de rijst erdoor tot elke korrel met olie is bedekt. Zet het vuur hoger en schenk al roerend de bouillon scheut voor scheut bij de rijst. Voeg pas nieuwe bouillon toe als het vocht is opgenomen, blijf roeren. Roer na een halve liter bouillon ook de slagroom door de rijst. Ga vervolgens door met de bouillon tot de rijst zacht en iets vloeibaar is: geen paniek, als de rijst even staat, wordt hij steviger. Roer citroenrasp en -sap en de bieslook door de rijst. Sluit de pan en houd warm; dat kan bijvoorbeeld in de oven.

Dep de visfilets droog met keukenpapier. Bestrooi een bord met bloem en wentel de visstukken erdoor tot ze rondom bedekt zijn, klop overtollig bloem af. Verhit 2 eetl. olijfolie in de koekenpan en bak de visfilets in 4 minuten aan weerszijden lichtbruin en gaar. Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in de wok en roerbak de spinazie met de knoflook 1 minuut op matig vuur. Maak op smaak af met zout en peper.

Roer de risotto om. Verdeel eerst de risotto, daarna de spinazie en ten slotte de vis over de borden. Bestrooi met de broodkruimels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden