beter leven

De Volkskeuken: een uit-het-zorghotelmaal

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: lamsbout met asperges en rode wijnsaus, hoofdgerecht voor vier personen.

Lamsbout met asperges en rode wijnsaus Beeld Marcus Huibers
Lamsbout met asperges en rode wijnsausBeeld Marcus Huibers

Vorige week zat ik een week embedded in een zorghotel. Dat is voor mensen die uit het ziekenhuis komen maar vanwege de extra zorg die ze nodig hebben niet meteen naar huis kunnen. U kunt zich voorstellen dat dat niet de meest piepjonge gasten zijn. De gemiddelde clientèle was ruim boven de 80, schat ik. Zeker weten doe ik het niet, want ik heb er die hele week maar eentje gezien, scharrelend achter een rollator.

Omdat mijn verplichte coronatest eindeloos op zich liet wachten, was ik alle dagen tot verblijf op mijn kamer veroordeeld. Een luxekamer, met een verstelbaar bed, beugels naast het toilet en een lampje voor noodgevallen. Om het een gevangenis te noemen is een groot woord, maar de muren kwamen op me af. Ze zeggen dat afzondering en verveling gezond kunnen zijn, maar ik werd er vooral onrustig, eenzaam en verdrietig van.

Het verplegend personeel was erg lief en aardig. Ongeveer om het uur stond er iemand in mijn kamer om te vragen of ik iets nodig had. Had ik hulp nodig bij het aankleden? (Niet echt) Zou ik het prettig vinden als iemand mijn billen kwam wassen? (Wát?) Wilde ik mijn aardappeltjes alvast geprakt? (Lekker!) Was er nog iets anders dat ze voor me konden betekenen? (Misschien even snikken op je schouder?)

Ik kreeg de maaltijden, als coronagedetineerde, op mijn kamer geserveerd. De kwaliteit hield het midden tussen ziekenhuiseten en dat van een zéér middelmatig eetcafé. Maar de service was hartverwarmend: de klop op de deur, de brede glimlach die verscheen en het dienblaadje dat voor je neus werd gezet.

Eenmaal thuis was het hoog tijd om weer eens echt te koken.

Ingrediënten

-125 g roomboter

-3 sjalotten, gesnipperd

-4 tenen knoflook, gehakt

-400 ml lamsfond

-400 ml rode wijn

-10 g verse tijmtakjes, opgebonden met bindgaren

-½ eetl. honing

-12 (of 16) dikke asperges (AA), geschild

-2 plakken Texelse lamsbout van 300 g per stuk

Smelt 50 g boter in een sauspan en fruit er de sjalot en de knoflook in. Schenk de fond en de wijn erbij, leg de tijm erbij en laat inkoken tot 350 ml saus. Vis de tijmbundel uit de saus, pureer de saus met een staafmixer en duw vervolgens door een fijne zeef. Maak de saus af met de honing en klop op het laatst 75 g koude boter erdoor.

Leg de asperges in een ruime pan met gezouten water en breng aan de kook. Kook ze vervolgens 10 minuten en draai het vuur uit. Laat 5 minuten nagaren. Kruid de lamsbout met zout en peper en bak ze 2,5 minuut per kant in olijfolie. Verdeel de asperges over de borden, lepel er wat van de saus over. Snijd de lamsbout in plakjes en verdeel die over de asperges.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden