de gidsVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: een opkikkertje met bloedwijn

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: champignons met uienmarmelade en walnoten, voor- of bijgerecht voor 2 personen.

Champignons met uienmarmelade en walnootjes.Beeld Marie Louise Schipper

Het was ooit bedoeld als middeltje tegen verval van krachten, een slechte spijsvertering of gebrek aan eetlust, maar ook zonder klachten gaat Buckie erin als koek. Dit opkikkertje, verkrijgbaar onder de naam Buckfast Tonic Wine, houdt het midden tussen een Red Bull met alcohol (15 procent) of een Jägermeister. In Groot-Brittannië lusten jongeren er wel pap van.

Sinds 1897 bereiden de benedictijner monniken van Buckfast Abbey dit drankje. Ooit bedoeld als hét geneesmiddel wanneer de tering om de hoek kwam kijken of de Spaanse griep zijn tol eiste. In het klooster in graafschap Devon woont nu nog maar een handjevol monniken. De Buckieproductie is al jaren geprofessionaliseerd.

Is er een Nederlandse evenknie? Ja, Pleegzuster Bloedwijn, tegenwoordig verkrijgbaar onder de naam Bloedwijn, want die verpleegster gaf er een onterecht medicinaal tintje aan en wijn is wijn, oordeelde de Reclame Code Commissie eind jaren negentig.

Op Buckies site zag ik verschillende recepten. Ik besloot uienmarmelade te maken, die ik een Hollandse bloedwijninjectie heb gegeven. Lekker op brood of bij een stukje ham, maar wij doen het met champignons.

INGREDIËNTEN

1 kilo uien, geschild en in dunne reepjes gesneden

een flinke scheut (koolzaad)olie

3 takjes tijm

1 laurierblaadje

350 ml Bloedwijn (Zonnatura)

40 gram bruine basterdsuiker

scheutje appelciderazijn

peper en zout naar smaak

2 portobello’s

5 witte champignons

4 kastanjechampignons

flinke scheut olijfolie

wat platte peterselie

wat geroosterde walnoten

eventueel: wat geitenkaas

Neem ruim de tijd. Pak een grote koekenpan. Bak de uien (verwijder de harde kern)  in een flinke scheut olie langzaam goudbruin. Schep af en toe om. Voeg tijm en laurier toe. Schep na ruim een half uur de uien over in een stevige pan, zet die op een laag vuurtje. Giet de Bloedwijn erbij, voeg de suiker toe en dek af. Roer goed en laat lekker langzaam stoven. Neem wel af en toe een kijkje. 

Giet er na 2 uur een scheutje appelciderazijn bij. Laat zonder deksel op een laag vuur indikken. Als de vloeistof is geslonken en de uien geheel roodgestoofd en lekker plakkerig zijn, is het tijd om de champignons te roosteren in de oven.

Pak een ovenschaal en wentel de champignons in wat olijfolie. Er kan wat gehakte knoflook bij. Rooster in ongeveer 15 tot 20 minuten op een temperatuur van 200 graden. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat platte peterselie en walnoten. Beleg met een flinke lepel warme of koude uienmarmelade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden