beter leven

De Volkskeuken: Droomtoetje

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Flensjes met fruit en hazelnootpasta, nagerecht voor 4 personen

Flensjes met hazelnootpasta en fruit.  Beeld Loethe Olthuis
Flensjes met hazelnootpasta en fruit.Beeld Loethe Olthuis

Raar maar waar: soms droom ik mijn recepten. Toegegeven, dat is een behoorlijke beroepsdeformatie. Niet dat het vaak voorkomt. Ik heb in de afgelopen jaren een keer een auberginesoep gedroomd en een visschotel. En nu, afgelopen weekend, een toetje. Met flensjes en fruit. En chocolade-hazelnootpasta. Ik weet dat ik zelfs in mijn droom dacht: ‘Hazelnootpasta? Niet erg subtiel, hè?’ Maar mijn onderbewuste heeft gelijk: Ik ben dol op hazelnootpasta. De droomflensjes rolde ik op. Dat werd een enorm geklieder, dus probeer het niet.

Nu had ik kort geleden een pot veganistische hazelnootpasta van het merk La Vida gekocht, die niet onder bleek te doen voor ‘gewone’ hazelnootpasta. Dus waarom zou ik niet ook een ‘vegan’ versie van dit toetje kunnen maken? Vegan pannenkoeken en flensjes bakken is geen enkel probleem: vervang ei door bakpoeder en melk door bijvoorbeeld sojamelk. Voor de smaak kunt u er een drupje vanille-essence in doen. Nee, subtiel is dit droomtoetje inderdaad niet, maar beide versies bleken wel decadent lekker!

Ingrediënten

50 g bloem

1 ei, goed losgeklopt (of ½ theel. bakpoeder)

100 ml (plantaardige) melk

20 g boter of plantaardige margarine

4 volle eetl. (vegan) hazelnootpasta

150 g aardbeien (in plakjes) of frambozen, of een combinatie

1 kleine banaan, in plakjes

Ca. 100 g blauwe pitloze druiven, gehalveerd

1 eetl. geraspte kokos

Extra: (anti-aanbak)koekenpan, doorsnede max. 24 cm, 4 kleine (warme) bordjes

Flensjes: Klop het ei, als je dat gebruikt, door de melk. Zeef de bloem met een flinke snuf zout (en eventueel het bakpoeder) in een kom. Schenk de plantaardige melk of het melk-eimengsel geleidelijk bij de bloem en klop goed tot het een dun en glad beslag is.

Verhit een klontje boter tot heet in de koekenpan. Schenk ongeveer een kwart van het beslag in de pan terwijl u hem ronddraait, zodat het beslag goed uitloopt. Zodra de ­bovenkant droog is, keert u het flensje en bakt u de andere kant. Bak zo nog 3 flensjes en houd ze warm (bv. in een lauwe oven).

Smelt intussen de hazelnootpasta au bain-marie (in een bakje dat u in een pannetje in een laagje net kokend water zet) of op een lage stand in de magnetron. Verdeel de flensjes over de bordjes. Schep de warme hazelnootpasta erover en strijk uit. Verdeel de fruitstukjes over de flensjes en bestrooi ze met wat kokosrasp. Eet direct, eventueel met een bolletje chocolade- of vanille-kokosijs: ik nam het vegan ijs van ­Professor Grunschnabel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden