Beter Leven

De Volkskeuken: De rijst van Mies

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: zalmkroketten. Hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Ik heb eindelijk de boekenkasten in mijn werkkamer opgeruimd. Dat leverde geweldige vondsten op, zoals het boekje Momento menuetten – 125 rijstrecepten van Nederlandse huisvrouwen uit 1962, met een omslagfoto van een stralende Mies Bouman. In de tweede druk bleek Mies verdwenen en was de titel vereenvoudigd tot 125 rijstrecepten. Momentorijst van Maggi was de allereerste snelkookrijst, maar bestaat niet meer.

Wat kookte de Nederlandse huisvrouw in de jaren zestig? Het boekje geeft een fascinerend tijdsbeeld. Veel recepten gingen helemaal niet over rijst, die moest je er ‘apart bij serveren’. ‘Rijstranden’ gevuld met ragout waren populair. Vegetarische gerechten? Rijst met hardgekookte eieren, kaas-, kerrie- of tomatensaus, gebonden met Honig-maïzena. En wie zou tegenwoordig nog ‘hutsel-smutsel’ serveren, rijst met een saus van gebakken ui, ontbijtspek en stukjes tomaat?

Ik kon het niet laten om de ‘Momento-zalmcroquetten’ te proberen, eigenlijk meer zalm-rijstburgers. Helaas klopte het recept niet! Ik heb de verhoudingen aangepast en de saus van tomatenpuree vervangen door een ‘salsa’ van verse tomaat.

Ingrediënten:

180 g snelkookrijst

4 grote eieren

1 blikje tomatenpuree van 70 g

1 theel. milde paprikapoeder

2 blikjes MSC-zalm van 215 g

½ bosje bladpeterselie, fijngehakt

1 sjalot, fijngehakt

6-7 eetl. paneermeel

4 flinke trostomaten in kleine blokjes, overtollig vocht afgegoten

2-3 lente-uitjes, in dunne ringen

geraspte schil van 1 (biologische) limoen

1 eetl. limoensap

½ theel. chilivlokken

2 eet. olijfolie

ca. 100 ml zonnebloemolie

Kook de rijst droog volgens de gebruiksaanwijzing, schep in een schaal en laat afkoelen. Scheid één ei. Klop het eiwit samen met twee hele eieren los. Klop de dooier met het laatste ei goed los en meng met de tomatenpuree, paprikapoeder, een volle theelepel zout en snuf peper.

Giet de zalm af, verwijder de graat en prak het visvlees fijn. Meng de zalm, peterselie en sjalotsnippers door de rijst, meng vervolgens het ei-tomatenpureemengsel erdoor. Kneed goed, vorm er acht ballen van en druk ze plat tot hamburgers. Laat ze minstens 20 minuten opstijven in de koelkast. Meng intussen de tomaatblokjes, lente-uiringen, limoenschil en -sap, chilivlokken en olijfolie door elkaar. Maak op smaak af met zout en peper.

Zet apart borden met losgeklopt ei en paneermeel (met een snuf zout) klaar. Wentel de visburgers eerst door het paneermeel, vervolgens door het losgeklopte ei en tenslotte nogmaals door het paneermeel. Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan. Bak de visburgers aan weerskanten bruin en knapperig, laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet direct met salsa en stokbrood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden