De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: de niet slijmerige, maar lekkere posteleinomelet

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: omelet uit de oven met postelein en prei, hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Loethe Olthuis

In mijn kas woekert de postelein, een bijna vergeten groente en één van mijn favorieten. Helaas herinneren oudere lezers zich postelein waarschijnlijk als doorgekookte, slijmerige, zure slierten, gebonden met een maïzenapapje. Posteleinblaadjes bevatten namelijk, net als okra’s overigens, een natuurlijke slijmstof die vrijkomt bij te lang verhitten.

Waarom zou je postelein dan eten? Omdat het lekker is, fris en zilt-zuur. En supergezond ook. Eet ’m rauw, in een salade of stamppot, of kort geroerbakt, zodat de blaadjes lekker knapperig blijven. Gekweekte postelein uit de winkel heeft rechte stengels en tere blaadjes. Mijn kaspostelein is de stoere oerpostelein, met stevige, knapperige blaadjes die je van de stengels afrist. Zulke wilde postelein slinkt minder en ik vind ’m ook lekkerder, u kunt hem bij biotuinders en telers vast wel krijgen. Postelein kan prima opboksen tegen heftige kruiden zoals kerrie of vadouvan (Frans kerrie-achtig kruidenmengsel). Als de omelet eenmaal in de oven staat, heeft u er geen omkijken meer naar.

Ingrediënten:

boter voor invetten

8 flinke eieren

2 eetl. (slag)room

1 theel. vadouvan (of milde kerrie)

100 g biologische spekblokjes/-reepjes

1 ui, gesnipperd

1 eetl. olijfolie

1 grote dikke prei, schoongemaakt, in halve ringen

500-600 g postelein, gewassen, uitgelekt, grof gehakt

75 g oude kaas, geraspt

Extra: ovenschaal, rechthoekig ca. 24 x 24 cm, rond doorsnede ca. 26 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ovenschaal goed in met boter. Klop de eieren met de room, vadouvan en flink zout en peper goed door elkaar. Roerbak de spekreepjes op matig tot hoog vuur in een wok tot ze vet beginnen los te laten. Voeg de uisnippers toe en bak op matig vuur tot het spek begint te kleuren. Schep spek en ui uit de wok, verhit de olijfolie en roerbak de preiringen met een flinke snuf zout 2 minuten op hoog vuur. Voeg de postelein toe en roerbak 2 tot 3 minuten op hoog vuur tot prei en postelein iets zacht zijn geworden. Laat het groentemengsel in een vergiet uitlekken. Doe het terug in de wok en schep het spekmengsel erdoor.

Verdeel het groentemengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal. Klop de eieren nogmaals door en schenk het eimengsel over het groentemengsel, zorg dat de groenten bedekt zijn met ei. Bestrooi met de geraspte kaas en bak de omelet in het midden van de oven in 20-25 minuten stevig. Eet met kropsla en (volkoren)brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden