De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Chocolade is toegestaan

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kruidige noten-chocoladeballetjes met dadels, tussendoortje voor 15 tot 20 afvallers.

Kruidige noten-chocoladeballetjes met dadels. Beeld Marie Louise Schipper

Een aardbeienmilkshake afgetopt met twee flessen wijn en een pakje sigaretten. Zangeres Adele (31) maakte dit avondmaal met gemak soldaat en schreef daarna ook nog een paar mooie liedjes. Op haar 19de debuteerde ze; een stevige tante met een flinke stem. 

‘Ik maak muziek voor de oren en niet voor de ogen’, antwoordde ze op de vraag van journalisten of ze misschien een probleem had met haar gewicht. Als je te dik bent, fungeer je als openbaar kunstbezit, er valt altijd wel iets goed of af te keuren. 

Een week geleden verscheen haar portret in de media, een simpel kiekje aan het strand. Gaat het wel goed met Adele, ze is zo mager, vroegen fans zich af op Twitter. De zangeres, inmiddels een zoon rijker en een echtgenoot armer,  deed er het zwijgen toe. Alleen op haar Instagram-account lichtte ze een tipje van de sluier op: ‘Vroeger huilde ik, nu zweet ik.’

Adele nam volgens de damesbladen een personal trainer in de arm en viel 20 kilo af met de Sirtfood-methode, een dieet dat sinds 2017 furore maakt. Goed voor ‘-3 kilo in 1 week’, staat op het boekomslag, want bij een beetje regime hoort een bestseller. Chocolade en wijn zijn toegestaan, net als boerenkool en boekweit. Het dieet is gebaseerd op de ‘sirtuins’ (silent information regulator proteins), een groep van zeven eiwitten.

Die zouden verschillende functies in het lichaam reguleren, ontstekingen tegengaan en de levensduur bevorderen. Voedingsmiddelen als cacao, olijfolie, kurkuma, dadels, rawits (pepers) en walnoten activeren de sirtuins in het lichaam. Deze chocoladeballetjes zijn een heus Sirtfood-hoogtepunt. Ik gaf ze met liefde wat pit.

Ingrediënten

120 g walnoten

30 g pure chocolade (85 procent)

250 g medjool dadels (die grote dikke), fijngesneden

1 eetl. cacaopoeder

1 eetl. kurkuma (afgestreken)

2 eetl. zachte olijfolie 

om in te wentelen: kaneelpoeder, chilivlokken, citroengras, gemberpoeder, pure hagelslag

Bereiding

Doe de walnoten en de pure chocolade in een keukenmachine. Maal tot een grof poeder. Doe in een mengkom. Meng er de cacaopoeder en de kurkuma doorheen. Voeg de dadels en de olijfolie toe. Kneed goed, dek af en zet een uurtje in de koelkast. Vorm er dan zo’n twintig balletjes van en wentel die naar believen door het kaneelpoeder, de chilivlokken, het citroengras of het gemberpoeder.

U kunt ze eventueel ook door de hagelslag wentelen. Wilt u een hartiger variant dan kunt u natuurlijk ook een stevige scheut aan het beslag toevoegen: denk aan grappa, cognac of calvados. Uiteraard neemt u dan wel een Sirtfood-zijpad.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden