De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: caesar salad met gegrilde octopus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: caesar salad met gegrilde octopus, voorgerecht voor 6 personen. 

Beeld Marcus Huibers

Het begon met het pannetje mosselen met sherry en boter dat ik meteen bij thuiskomst maakte, want na elf dagen Duitsland was ik wel even klaar met Zwiebelrostbraten, Ochsenbacke en Schweinehaxe. Daar hield ik een romig soepje van over, dat ik met stukjes wilde zalm aan mijn broertje en zijn vriendin serveerde. Ook dat soepje ging niet op en inmiddels had ik octopus gekookt in witte wijn met ui en laurier, want zoals gezegd, na elf dagen Duitsland, enzovoort. Zat ik dus met twee restsoepjes.

Voor de tweeling van mijn broer, net een jaar oud, maakte ik kip, aardappeltjes en aspergebroccoli en hoezeer die twee ook hun best deden het over mijn witte vloer te smijten (Jackson Pollock was er niets bij), op ging het niet. Tel daarbij op de overgebleven salade caprese die ik had gemaakt, gekonfijte knoflooktenen uit de schaal met kip en stukjes kaasbrood en de ravage in mijn Volkskeuken was compleet.

Alles maar bij elkaar gegooid in de soeppan, de staafmixer erop gezet en nog nooit zó’n lekkere toevalssoep gemaakt, wat je noemt een écht Volkskeukengerecht. Op het recept na dan, want hoe groot is de kans dat ik (of u) nog eens met exact deze kliekjes achterblijf?

Gooi dus vooral al uw restjes in een pan en maak er toevalssoep van. In de tussentijd geef ik u het recept voor een klassieke caesar salad met gegrilde octopus, een verrassend gerechtje dat ik tussen al het Duitse vleesgeweld at.

Ingrediënten

1,5 kg octopus

1 fles (700 ml) witte wijn

2 grote uien, grof gesneden

6 laurierblaadjes

2 knoflooktenen

8 ansjovisfilets

2 eidooiers

2 theel. dijonmosterd

2 eetl. citroensap

olijfolie

verse Parmezaanse kaas

4 kleine kropjes romainesla

½ oud witbrood, in blokjes

Bereiding

Spoel de octopus en kook ongeveer 20 minuten met de wijn, uien, laurier en 500 ml water. Laat afkoelen in het vocht en daarna goed uitlekken. Prak de knoflook met de ansjovis in de vijzel tot prut. Klop de eidooiers los en meng met de knoflookprut, mosterd en citroensap. Blijf kloppen met de garde en giet 125 ml olie er in straaltjes bij, zodat een lobbige dressing ontstaat. Meng er 3 eetl. fijngeraspte parmezaan door en breng op smaak met peper. Maak croutons door de broodblokjes met wat olie en zout te mengen en in 10 minuten krokant te bakken in een oven op 180 graden.

Maak de slabladen aan met de dressing, verdeel over de borden en garneer met de croutons en wat krullen parmezaan. Bestrijk de tentakels met olie, kruid met zout en rooster een paar minuten, op de barbecue of in de grillpan. Leg ze op de salade en serveer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden