beter levenDe Volkskeuken

De Volkskeuken: burgers voor de burgers

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: lams- of vegaburgers met tzatziki, een hoofdgerecht voor vier personen.

We zijn de vriezer aan het leegeten. Hij is oud en wat krakkemikkig, dus proberen we de rampspoed van een volle, edoch plots ontdooide vriezer voor te zijn door hem op tijd te vervangen. Dat leegeten gaat in het begin heel makkelijk: er vallen volledige maaltijden van te maken, voor elk wat wils, maar naarmate de laden leger worden, wordt het combineren lastiger. Toch zul je het er als maaltijdsamensteller mee moeten doen.

Burger met tzatziki Beeld Tallina van den Hoed
Burger met tzatzikiBeeld Tallina van den Hoed

Ik kan me voorstellen dat het formeren van een kabinet ook zo voelt: je zult het moeten doen met wat voorhanden is en dat vergt creativiteit en compromissen. Alles voor de burgers, zullen we maar zeggen.

Of, zoals mijn vriezer liet zien: burgers voor de burgers. Ik had nog lamsgehakt en vegagehakt, en Italiaanse bollen. Prima voor ons half vegetarische, half allesetende gezin. Op naar een duurzame toekomst. Ehm, vriezer.

Ingrediënten

Voor de tzatziki

¼ komkommer

6 blaadjes munt, gehakt

1 teentje knoflook

100 g volle Griekse yoghurt

1 grote rode ui

olijfolie

½ groene paprika

4 dikke plakken tomaat

Voor de burgers

400 g lamsgehakt of vegetarisch gehakt (neem het soort dat een echte gehaktstructuur heeft)

2 theel. oregano

1 theel. paprikapoeder

½ theel. gemalen komijn

½ theel. gemalen korianderzaadjes

1 sjalotje

15 g selderij

4 Italiaanse bollen

Rasp de komkommer. Bestrooi met zout en doe in een vergiet. Knijp na 5 minuten goed uit. Hak de munt en pers de knoflook en meng met de komkommer en de yoghurt. Maal er peper naar smaak over.

Snijd de ui in halve ringen en bak in wat olie langzaam goudbruin. Snijd vier ringen van de paprika en bak ze in een paar minuutjes gaar. Bak ook de tomaat eventjes, zodat die niet meer helemaal rauw is, maar nog wel stevig.

Meng het gehakt snel met zout, peper, oregano, paprikapoeder, komijn en koriander. Niet te lang kneden, dat verandert de structuur van het gehakt. Vorm er platte burgers van. Hak het sjalotje en de selderij heel fijn en wentel de burgers erdoor, druk het een beetje aan.

Bak de burgers in olijfolie op middelhoog vuur ongeveer 4 minuten aan elke kant.

Halveer de broodjes, verdeel de tzatziki over de onderste helften en leg daar een paprikaring op. Daarop de burger, en daar dan weer de tomaat en de gebakken uien op. Zet de bovenste helft van het broodje eventueel vast met een prikker en eet met sla, gegrilde courgette of gebakken aardappeltjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden