De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Brosse ijsbonbons met kersen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: ijsbonbons van kikkererwtenvocht met kersen, nagerecht of tussendoortje, goed voor zo’n 30 stuks.

Piterke had wel een traktatie verdiend, vond moeder Benthem. Een tijdje terug had hij namelijk zijn been gebroken. Daarom mocht hij op die zaterdagmiddag naar buiten. Ze gaf hem 3 centen −  voor een ijsje − en die stopte hij diep weg in zijn broekzak. Gewapend met krukken ging het ventje op pad. We schrijven 9 juli 1921.

Op het nabijgelegen veld stond een flinke menigte Meppelers te kijken naar een korfbaltoernooi. Daar had de jongen geen oog voor. Vlakbij stond de ijscokar. Verkoper Vlierman gaf hem een lekker wafeltje met chocolade-ijs.

Eenmaal thuis voelde Piterke zich misselijk. Moeder stopte hem in bed. Bij de apotheker (die ook burgemeester was) meldden zich ’s avonds talloze spugende stadsgenoten. Meppels burgervader nam het heft in handen. Wat hadden ze gegeten? IJs? Onmiddellijk bezocht hij de verkoper, die ook ziek te bed lag. Had die misschien geknoeid met zijn waar? De burgemeester nam de ketels en de ingrediënten in beslag voor nader onderzoek.

Piterke is nooit meer opgestaan. Op woensdag 13 juli is hij begraven. Nog vier kinderen vonden de dood. Meer dan tweehonderd slachtoffers hadden dagenlang last van de voedselvergiftiging. De kranten schreven dat het waarschijnlijk de schuld was van de ijsbereider. Die conclusie was voorbarig: een bacterie in de melk veroorzaakte de ellende. Moraal van dit verhaal? IJsjes maken is geen makkelijk vak, en belangrijker: wees voorzichtig met het uiten van beschuldigingen. Vlierman was gebroken na alle aantijgingen.

Tijdens de hittegolf van vorige week zocht ik een lekker koel tussendoortje. Ik probeerde mijn zoetzucht een gezonde impuls te geven met − niet schrikken − het eiwitrijke kikkererwtenvocht (aquafaba).

Ingrediënten

225 g kikkererwtenvocht (van een blik van 400g)

1 eetl. poedersuiker

beetje citroensap

3 volle theel. cacaopoeder

verschillende siliconen ijsblokjesvormpjes

diepvrieskersen 

garnering uit het bakschap

wat blaadjes verbena

eventueel: scheut whisky

Bereiding

Neem een grote beslagkom, giet het kikkererwtenvocht erin. (Maak hummus van de erwten.) Pak een mixer en klop het vocht tot een stevige massa. Dit duurt doorgaans langer dan bij gewone eiwitten. Doe de poedersuiker en het citroensap erbij en klop wederom goed. Voeg dan al roerend het cacaopoeder toe. Het beslag kan instorten, dat geeft niet. Lepel de massa voorzichtig in een ijsblokjesvorm (ik had genoeg voor drie vormpjes). 

Laat in een paar uur bevriezen. Druk dan de ijsbonbons op een bord, garneer met de koude kersen,  het versiersel uit het bakschap, wat blaadjes verbena en giet er een scheut whisky voor de liefhebber overheen. Dien snel op, want ze smelten rap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden