De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: broodje bakkeljauw met ei en olijven

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Broodje bakkeljauw met ei en olijvenLunch voor 2 personen

Beeld Sake Slootweg

Om de structuur van een kantoorwerkdag enigszins vast te houden, vraagt thuiswerken om vindingrijk en stoïcijns ingrijpen. Een vriend vertelde dat zijn moeder in Amersfoort iedere ochtend naar haar werk fietst zoals altijd, twintig minuten later thuiskomt en dan iedereen negerend naar zolder verdwijnt.

Voor mij blijft thuiswerken ook een zoektocht, vooral op culinair vlak. Waar ik op kantoor achteloos genoegen neem met een broodje eiersalade blijk ik van mezelf tijdens de thuiswerklunch ineens van alles te moeten. Het begon met krampachtig ‘gezonde’ salades maken. Terwijl normaal ‘gezond’ zelden een afweging is. Ook moest ik een frisse neus halen, om onderweg een familiezak kibbeling leeg te eten als compensatie voor de sla.

Even dacht ik dat ik met lunchtentjes mijn oplossing gevonden had: een mogelijkheid tot frisse neus en salade ineen. Ik was alleen vergeten dat de zaken in mijn hipsterbuurt de vermoeiende neiging hebben hele gewone dingen een Instagramwaardige naam te geven en voor bizarre bedragen te verkopen. Het spannend klinkende broodje Bacalhau à Gomes de Sá bleek gewoon klipvis te zijn met ui en tomaat, zoals bij de Surinaamse toko, maar dan gegarneerd met ei en olijf. Het was heerlijk en ik ging er ondanks de royale prijs regelmatig voor terug. Tot ik Bacalhau à Gomes de Sá googelde en leerde dat dit Portugese gerecht weliswaar wordt gemaakt met bakkeljauw, ei en olijf, maar met broodjes of tomaten eigenlijk weinig te maken heeft. Het is een aardappelschotel uit Porto.

Van de tien euro die het broodje kost, maak ik lunch voor de hele week en noem het simpelweg wat het is: mijn versie van Surinaamse bakkeljauw met ui en tomaat, en ei en olijf geleend uit Porto.

Ingrediënten

350 gram bakkeljauwfilets

2 uien, in ringen

70 g tomatenpuree

Rasp en sap van ½ citroen

2 dikke ovale sneetjes brood

2 hardgekookte eieren, in partjes

Handje Kalamata-olijven, in schijfjes

Spoel het zout van de filets. Gaar ze enkele minuten in water dat net niet kookt. Herhaal 2 tot 3 keer met schoon water tot de vis niet meer onaangenaam zout smaakt. Giet af en breek de vis in stukjes.

Bak de uien langzaam goudbruin in wat zonnebloemolie. Gaar de tomatenpuree kort mee. Roer de vis en één theelepel citroensap en rasp erdoor. Proef op zout en peper.

Rooster de boterhammen. Schep de bakkeljauw er royaal op. Garneer met partjes ei, olijven en overgebleven citroenrasp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden