De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: basisboerinnenbrood

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: een boerinnenbrood.

Beeld Pay-Uun Hiu

Winter of zomer, niezen en snuffen doe ik altijd. Eén verkeerd stofje in de lucht is genoeg voor een luidruchtige en aanhoudende niesbui. Mijn omgeving is daaraan gewend. Maar al te veel niezen is nu toch al gauw verdacht. Toen ik er ook nog een loopneus bij kreeg, besloot ik toch maar tot een ritje door de coronateststraat. En moest ik dus ook tot de uitslag thuisblijven en mocht ik geen boodschappen doen.

Dat leek me niet zo moeilijk. Al sinds maart houd ik heel precies mijn voorraad bij en verse groenten worden bezorgd. Alleen bleek opeens het brood op. Ook geen probleem. Met volkorenmeel voor minstens 3 broden en het recente boek Bak! Van Jayne Jubb (Culinair Karakter) moest ik het toch zeker 48 uur kunnen uitzingen.

Bak! is de schriftelijke weerslag van BuikslootBakery, een Amsterdams bakinitiatief (Bakken voor de Buren) van Jubb en haar man Sjoerd Servaas, met broodrecepten voor beginners en gevorderden en nog heel veel taarten en cakes. Ik begon met het basis-boerinnenbrood en behalve een goed broodresultaat kreeg een dag later ook nog een goede testuitslag. Het was dus het gebruikelijke genies en gesnotter.

Ingrediënten

400 g tarwemeel

1 theel. instantgist (5 g)

1 theel. fijn zout

ca. 300 ml lauwwarm water

zonnebloemolie

Doe tarwemeel, gist en zout in een ruime mengkom. Voeg het water toe in porties tot een ruwe losse massa ontstaat. Dek af en laat 10 minuten staan. Wrijf een werkvlak licht in met olie. Haal het deeg uit de kom, kneed het 10 seconden, leg het weer terug in de mengkom, dek af en laat 10 minuten staan. Herhaal dit 2 keer, zodat u in totaal 3 kneedrondes doet. Na de ‘derde kneed’ laat u het deeg 45 min. afgedekt in de kom staan. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier.

Strooi een dun laagje meel op het werkvlak. Leg het deeg erop en druk het met platte handen voorzichtig plat zodat het een ovale vorm krijgt. Rol het (niet te los) op tot een worst en zorg dat de naad boven ligt. Draai de rol een kwartslag, druk het deeg weer plat en rol nogmaals op. Druk de uiteinden van de rol met de zijkant van de hand (karateslag) plat en vouw flapjes naar de naad toe. Leg het deeg met de naad naar beneden op het bakblik, dek af met een theedoek en laat nog 45 min. rijzen. Zeef wat meel over de bovenkant en snijd met een scherp mes een paar inkepingen in het deeg. Bak in 20-25 min. gaar in een voorverwarmde (200 graden) oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als u op de bodem klopt. Laat afkoelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden