De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: auberginelasagne met geroosterde paprika-linzensaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag auberginelasagne met geroosterde paprika-linzensaus, hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Pay-Uun Hiu

Linzen zijn net Lego, je kunt er alles van maken, zoals in het bekende reclameliedje wordt gezongen. Een ontbijtje met muffins van linzen, appel en walnoot of linzen-kaaswafels; een lunch met linzen-wortelsoep met rooibos en mandarijn; avondeten met romige linzen met cavolo nero en nog een snack tussendoor met vegetarische linzenbitterballen of linzenpaté. Bedenk het en Joke Boon, bekend van Bonen! (2015), heeft er in haar nieuwe boek Linzen (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) een recept voor.

Van alle peulvruchten vind ik linzen het meest handzaam in gebruik. Je hoeft ze niet te weken, ze hoeven niet heel lang te koken en ze vallen niet zo zwaar op de maag. Toch heb ik nog maar één recept uit dit boek uitgeprobeerd. Ik vond Boons auberginelasagne met geroosterde paprika-linzensaus zó lekker dat ik die gelijk een paar keer heb gemaakt. Met een kleine aanpassing, want ik leg de aubergineplakken vóór het grillen wel even met wat zout in een pers.

Ingrediënten

4 rode puntpaprika’s, in stukjes

2 uien, gesnipperd

4 tomaten, in stukjes

2 laurierblaadjes

2 teentjes knoflook, ongepeld

1 theel. gedroogde oregano

olijfolie

100 g belugalinzen of groene linzen, gewassen

50 ml rode wijn

1 theel. balsamicoazijn

1 groentebouillonblokje

3-4 aubergines

2 bollen mozzarella of geraspte (vegan)kaas

Maak eerst de saus. Dat kan ook een dag van te voren. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daarop de paprika, uien en tomaten. Schik de laurierblaadjes en knoflookteentjes ertussen. Bestrooi met oregano, peper en zout en besprenkel royaal met olie. Hussel alles even door. Zet de bakplaat 35 minuten in een voorverwarmde (200 graden) oven. Schep de groenten tussendoor een maal om. Kook intussen de linzen (ca. 20 min.) en laat ze uitlekken. Laat de groenten iets afkoelen, verwijder de laurierblaadjes en knijp de knoflook uit de schilletjes. Pureer de groenten met een staafmixer. Doe ze in een pan, voeg rode wijn, balsamicoazijn, bouillonblokje en 100 ml kokend water toe. Roer en breng alles aan de kook. Voeg de linzen toe en laat de saus nog 5 min. pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.

Was de aubergines, verwijder de kroontjes en snijd ze in de lengte in plakken van ca. ½ cm. Bestrooi met zout, maak stapeltjes van de plakken en leg er iets zwaars op. Spoel ze na een half uur af, dep ze droog. Bestrijk ze met olie en gril ze lichtbruin en zacht. Schep een bodempje saus in een ovenschaal, leg daarop een laagje aubergineplakken, dan weer een laagje saus. Herhaal tot de aubergines op zijn. Eindig met een laagje saus. Leg daarop plakjes mozzarella of strooi een laagje geraspte (vegan) kaas eroverheen. Zet 30 min. in een oven van 200 graden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden