DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: asperge-pastasalade met zalm, avocado en rucola

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Asperge-lasagnesalade met zalm, rucola en avocado, hoofdgerecht voor 2 of lunchgerecht voor 4 personen.

Asperge-lasagnesalade met zalm, avocado en rucola.Beeld Loethe Olthuis

Aspergetelers hebben het moeilijk. Door het warme voorjaar schieten de asperges als gekken uit de grond, maar restaurants, de grootste afnemers, zijn gesloten en als extra pech blijven de Poolse seizoensarbeiders die altijd ons ‘witte goud’ komen oogsten, ook nog weg.

Maar één voordeel: u en ik kunnen dit jaar ongegeneerd asperges bunkeren en zijn dan ook nog eens goed bezig voor de economie. Uitgekeken op asperges met ham, ei en botersaus? Probeer deze alternatieve asperge-pastasalade eens. Prima voor te bereiden, bovendien.

Ingrediënten:

100 ml crème fraîche of zure room

1 eetl. pesto

½ eetl. citroenrasp (van bio-citroen)

Ca. 500 g verse asperges, schoongemaakt, geschild

8 groene (geribbelde) lasagnevellen

250 g ASC-zalm (stuk)

2 eetl. goede olijfolie

1 eetl. (walnoten)olie

1 eetl. witte wijnazijn

1 rijpe avocado

3 kleine trostomaatjes, elk in 6 partjes

ca. 20 g rucola

1 eetl. gehakte pistachenoten of geroosterde pijnboompitten 

Bereiding

Meng room, pesto, citroenrasp en zout naar smaak door elkaar. Vul een schone (spoel)bak met ijskoud water, eventueel met ijsblokjes. Breng ruim water met een volle theelepel zout aan de kook en kook de asperges op uw gebruikelijke manier net gaar. Schep de asperges met een schuimspaan in het koude water tot ze helemaal afgekoeld zijn. Laat ze uitlekken op een schone theedoek. Bewaar het kookwater in de pan. Leng het roommengsel met een paar lepels kookwater aan tot sausdikte, bewaar in de koelkast.

Laat het aspergekookwater opnieuw koken. Kook de lasagnevellen in ca. 5 minuten beetgaar, laat ze niet aan elkaar plakken. Schep de vellen met een schuimspaan uit de pan, spoel ze koud in een vergiet onder de kraan. Leg ze naast elkaar op een theedoek, dek af met een tweede theedoek. Breng het water opnieuw aan de kook, doe de zalmfilet erin en draai het vuur uit. Laat de zalm ca. 9 minuten staan. Schep uit de pan en laat afkoelen. Verdeel de zalm in stukjes.

Bereiding: klop olijf- en walnootolie, azijn en zout naar smaak tot een dressing. Halveer de avocado, schep de helften uit de schil en snijd ze in plakjes. Meng de avocado, tomaatparten en driekwart van de rucola luchtig met de dressing. Leg op borden of op een grote schaal vier plakjes lasagne. Verdeel de asperges, tomaat-avocado-rucolasalade en zalmstukjes erover. Dek af met de andere lasagnevellen. Verdeel er wat roomsaus, de nootjes of pitten en overgebleven rucola over. Geef de rest van de saus erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden