beter leven

De Volkskeuken: Aardappelsalade met snijbonen en bleekselderij

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Aardappelsalade met snijbonen en bleekselderij. Kleine maaltijd of bijgerecht voor 2 personen.

Aardappelsalade met snijbonen en bleekselderij. Beeld Sake Slootweg
Aardappelsalade met snijbonen en bleekselderij.Beeld Sake Slootweg

‘En…mis je Amsterdam al?’, vragen hoofdstedelijke kennissen gretig nu ik net in Rotterdam woon. Wanneer ik ontken en meld dat de cappuccino’s hier bovendien stukken goedkoper zijn, druipen ze teleurgesteld af. Dat laatste is overigens niet waar, maar dat hoeven zij niet te weten.

Het klopt ook niet dat ik Amsterdam niet mis. De winkeliers waar ik jaren mijn inkopen deed, mis ik behoorlijk. Neem mijn aardappelman. Het liefst kocht ik mijn piepers bij hem op de markt. Niet alleen omdat zijn opa met diezelfde aardappelkraam al op de markt stond en ik een zwak heb voor dat soort tradities, maar ook omdat het leuk was om samen te bespreken welke soort ik zou kiezen voor mijn puree of dauphinois.

Op ontdekkingstocht door mijn nieuwe Rotterdamse wijk stuit ik zowaar op een aardappelwinkel. De vriendelijke meneer in een blauwe stofjas weet mij precies te vertellen hoe het groeiseizoen ervoor staat; veel te koud! Zijn vader blijkt ook in het aardappelvak te hebben gezeten. Blij loop ik naar buiten. Ik heb een nieuwe aardappelman gevonden.

Ondanks de kou is de lente in mijn hoofd gewoon begonnen en ik heb zin in aardappelsalade. Ik koop verschillende vastkokende soorten en sla aan het testen. Ik probeer nieuwe en oude aardappelen in gekookte en geroosterde variant. Eigenlijk ben ik van de school dat je nieuwe aardappelen zo simpel mogelijk moet klaarmaken. Gewoon gekookt. Toch komen voor mijn salade geroosterde nieuwe aardappelen als winnaar uit de bus.

Ingrediënten

800 g (nieuwe) vastkokende aardappelen (bijv. Nicola’s of Malta’s)

150 g snijbonen, topjes verwijderd

1 sjalot, in halve ringen

3 eetl. witte wijnazijn

1 theel. mosterd

5 ansjovisfilets, fijngehakt

100 ml olijfolie

2 stengels bleekselderij, in plakjes

15 g platte peterselieblaadjes, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Was de aardappelen en snijd grote exemplaren in tweeën of drieën. Hussel ze door olijfolie, besprenkel met zout en rooster in een ovenschaal in 30-40 minuten goudbruin.

Snijd ondertussen de snijbonen in dunne plakjes. Kook ze in enkele minuten beetgaar. Koel in koud water en laat uitlekken in een vergiet. Meng de sjalot, azijn, mosterd en ansjovis door elkaar. Klop de 100 ml olijfolie er in etappes doorheen tot een dressing. Schep de snijbonen, bleekselderij en peterselie erdoor.

Haal de aardappels uit de oven, snijd ze nog een keer doormidden en hussel door de salade. Laat afkoelen en eet lauwwarm, bijvoorbeeld met gerookte vis of een gepocheerd ei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden