columnonno kleyn

De uitspraak van sommige druifsoorten komt pas goed na een glas of twee

Goed dat ze bij Moretti de druivenrassen niet als naam voor de wijn hebben gekozen. ‘Sangiovese’ lukt veel mensen na een paar Italiëvakanties wel, maar ‘ciliegiolo’? Ik spreek goed Italiaans maar moet voor die naam toch telkens een aanloopje nemen, en dan nog kan de eerste poging er scheef uit komen. Tsjili-éédjolo, daar moet je ongeveer arriveren. Het is een naar kersen vernoemde variëteit die je ook in bakermat Midden-Italië weinig tegenkomt. 

Jammer, want hij smaakt nu eens niet naar ernst en overweging, maar naar opgeruimdheid, naar goede zin, naar mooi weer in april en mei en vooral naar meer. Daar kom ik eind september mee aanzetten, gewoon omdat die herfst ook weleens wat weerwoord kan gebruiken. 

Deze Terre di Giano komt uit Umbrië, van een familiebedrijf waar ze vooral de snijdbaar stroeve sagrantino maken. Nou, dit is het complete tegendeel. De wijn heeft, behalve sangiovese, 40 procent van die, hmjmmjmm... ciliegiolo aan boord. Heerlijk fris, knerpend rood fruit in het midden, perfect wrangheidje toe om op te kauwen: doe me nog maar een glas. Iets gekoeld, liefst.

Terre di Giano 2018, Moretti Omero, Umbrië, biologisch

Vinoblesse.nl, € 10,50

Prijs/kwaliteit 8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden