De GidsWeekendrecept

De natuur is de schappen aan het vullen, profiteer ervan

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten. Deze keer: eet het met bloemen.

Beeld Yvette van Boven

Nu u misschien net als ik wat vaker de benen strekt – alleen maar binnenzitten houdt niemand vol – valt de natuur u wellicht wat meer op dan normaal. De lente laat zich nu echt zien. Elke dag is het buiten weer anders. Takken die de week ervoor nog kaal waren, zijn de week erop al met zachte lichte donsblaadjes bedekt om de week daarop al weer volwaardige blaadjes te dragen.

Op mijn wandelingen door de Ierse heuvels en bergen plukte ik me dan ook suf aan bloesemtakken en veldbloemen, de bermen staan vol: sleutelbloemen, wilde brem, bosviooltjes, wilde framboos. Met een grote bos keerde ik terug naar huis. Er is nu natuurlijk nog niet echt veel van het land te oogsten, maar toch kunnen we al een beetje in de keuken aan de slag met de eerste voorjaarsgewassen. Want wat in de vaas kan, kan ook op het bord. Ik kook in het voorjaar vaker met bloemen, zo haal ik de lente al vroeg in huis, waar het hoort: namelijk op tafel.

Tegen de tijd dat dit stukkie in het magazine gedrukt wordt is de vlierbloesem er misschien al, of in elk geval bijna. Er is hondsdraf, komkommerkruid of borage, kamperfoelie, allerlei fruitbloesem, lievevrouwebedstro en koolzaad. Er zijn pinksterbloemetjes, de bloemblaadjes van de paardebloemen, madeliefjes, zuringbloemen langs de sloten, de rozemarijn in de tuin bloeit. Enfin, er is zo vreselijk veel.

Daarom geef ik u dit weekend in deze rubriek eens wat ideeën voor gratis voer, ik geef u een reden om lekker erop uit te gaan en te experimenteren. U schijnt op dit moment allemaal massaal aan het koken te zijn, en nu de planken in de supermarkt wat leger zijn dan normaal, kunt u net zo goed eens om u heen kijken wat er uit de natuur te halen valt. Die vult namelijk nu net haar schappen, profiteer ervan.

Bloemen drogen

Pluk een paar handen bloemen, verwijder de takjes, blaadjes en kroontjes en spreid de bloemblaadjes uit in een enkele laag op een dienblad. Laat ze op een warme plaats in huis een paar dagen drogen, schep ze af en toe om als u erlangs loopt. Door de bloemblaadjes te drogen gaan ze langer mee. Met die gedroogde bloemen kunt u aan de slag.

Bloementhee

Schep een paar eetlepels gedroogde bloemen in een pot kokend water, voeg eventueel naar smaak nog een tak verse munt, een schijfje citroen, limoen of gember aan de pot toe en laat even staan. Schenk de thee door een zeefje in uw glas.

Bloemenzout

Ik ben een enorme fan van bloemenzout, ik heb ooit een molentje uit Frankrijk meegenomen waar het kant klaar in zat. Jammer genoeg is het in Nederland lastiger te krijgen. Zelf maken dan maar, het is echt ontzettend smakelijk op eieren, probeer maar eens.

Maal 3 eetlepels zout met 1 eetlepel gedroogde bloemen, een mix of een enkele soort, in een vijzel. Doe het in een schaaltje voor op tafel.

Beeld Yvette van Boven

Vul er eieren mee

Halveer 6 hardgekookte eieren. Wip de eidooiers er voorzichtig uit met een theelepeltje. Verzamel ze in een kom en voeg 1 theelepel mosterd, 1-2 eetlepels mayonaise, een snuf kerriepoeder of cayenne of paprikapoeder en een eetlepel bloemblaadjes.

Pureer – eerst met een vork, daarna met een garde – tot een glad mengsel. Voeg eventueel een drup water aan het mengsel toe als het te stijf is. Breng op smaak met bloemenzout en peper. Vul een spuitzak met kartelmondje, dat staat leuk ouderwets.

Vul de holtes van de gehalveerde eieren met het mengsel, bestrooi met wat bloemenzout. Dien direct op.

Spinazie-bloemenquiche

Hartige taart met spinazie, zuring en bloemen.Beeld Yvette van Boven

Een poosje terug schreef ik in de aflevering over bladerdeeg een goed recept voor een hartige taart. Zoek die nog eens op. Ik vulde mijn taart deze keer met 300 gram geslonken spinazie (of zuring, of een mengsel van beide), 3 losgeklopte eieren, 200 ml room, nootmuskaat, 150 gram geraspte parmezaan en een kleine hand vol bloemen. Na het bakken bestrooide ik de taart er ook mee. Was en smaakte prachtig.

Bloemenkaasje

Kaas met gedroogde bloemen.Beeld Yvette van Boven

Verse geitenkaas knapt enorm op als u hem in een schotel vol gedroogde bloemen drukt. Druk ook bloemetjes tegen de zijkanten van het kaasje en leg hem op een kaasplankje met crackers ernaast.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden