De gidsweekendrecept

Als u toch aan de ‘vleesvervangers’ wilt, maakt u ze liever zelf: zo bijvoorbeeld

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft tips om iets met de restjes te doen. 

Nu de herfst goed en wel is ingezet, valt er weinig meer te oogsten. Oké, de échte moestuiniers hebben misschien nog wel kolen staan, en in een kasje nog mosterdblad, veldsla en kervel. In de grond kan nog pastinaak, biet, knolselderij of aardpeer worden bewaard tot februari, maar het meeste is wel van het land.

In vroeger tijden werd vanaf ongeveer nu de provisiekast aangesproken, want wat er was ingemaakt in de lente en zomer kwam fantastisch van pas wanneer het jaar afliep. Toen met de komst van elektriciteit de koelkast én de vriezer voor iedereen bereikbaar werden, kwamen er meer mogelijkheden.

Jongens wat ben ik blij met mijn vriezer. En met doosjes deelblokjes spinazie bijvoorbeeld. Eenmaal ontdooid prima vers voer, perfect voor bijvoorbeeld mijn groene vegaburgers.

Ik ben niet zo’n voorstander van vervangvlees uit de supermarkt. Het is natuurlijk hartstikke tof dat u een dagje vlees laat liggen, maar een vleesvervanger is in een fabriek gemaakt met vaak (goed: niet áltijd) allerlei troep erin om het langer vers, knap en hoog op smaak (zout!) te laten zijn. Daar wilde u juist vanaf – tenminste ik dan, ik wil onbewerkt voedsel. En smaak bepaal ik zelf wel.

Dus als u toch aan de ‘vleesvervangers’ wilt, maak ze dan liever zelf. Ik kan u wekelijks een recept geven hoor, voor linzenburgers, bonenburgers, maisburgers, kaasschnitzels, zelfgemaakte seitanstukjes (nepkip, heel prima als shoarma bijvoorbeeld), geef maar een gil.

In mijn vriendenkring kwam het gesprek over de zelfmaakbeestlozeburger énorm op gang en voor ik het wist zat mijn mailbox vol met recepten.

Ik geef u er een, het is een mix van het recept van P, dat ze kreeg van F maar weer aanpaste, meerdere recepten van M en die ene van Y.

Pas aan naar uw smaak, vervang mozzarella door oude kaas, voeg andere specerijen toe, kerrie is lekker, het is maar waar u het bij eet.

En vervangt u er geen vlees mee vanavond (eet er altijd voldoende eiwitten bij!), dan zijn ze nogal verslavend in kleinere vorm als borrelhap... dipsaus erbij: iedereen blij.

Groene burgers

Voor ca. 8 burgers of 12 happen

3-4 eetl. olijfolie

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

150 gram diepvriesspinazie, ontdooid en uitgeknepen (maar geblancheerde boeren-/groene kool is ook lekker!)

Ca. 250 gram havermout, soms heeft u niet alles nodig

snuf (versgemalen) nootmuskaat

optioneel: 1 theel. gedroogde dragon, 1 theel. kerrie, garam masala of ras el hanout

1 bol mozzarella, geraspt of 125 gram geraspte oude kaas

1 ei, losgeklopt

zeezout en versgemalen zwarte peper

3 eetl. bloem

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan, fruit de ui ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur tot hij heel zacht is. Voeg de laatste minuut de knoflook toe. Zet opzij.

Hak de spinazie fijn (liefst in een keukenmachine, maar met een mes gaat het ook), voeg de afgekoelde ui, havermout, een snuf nootmuskaat, eventueel specerijen en de geraspte kaas toe en pulseer een paar keer tot alles net gemengd is. Voeg het losgeklopte ei erdoor, doe dat beetje bij beetje (u heeft misschien niet alles nodig), tot het mengsel samenhangt. Breng op smaak met zout en peper.

Het is aan te raden om het mengsel zeker 1 uur in de koelkast te laten opstijven. De havermout zuigt het vocht uit de groenten en het ei op en zo krijgt u straks stevigere burgers. Heeft u daar geen tijd voor, dan kunt u ook direct verdergaan.

Verdeel het deeg in 8 tot 12 even grote porties en maak er met natgemaakte, schone handen stevige burgers van. Haal ze even door de bloem en klop het overtollige eraf.

Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de burgers 8 tot 10 minuten, al kerend, of tot ze gaar zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

(Ik maakte er een snelle dip bij van ½ mayo, ½ yoghurt en een theel. gedroogde dragon)

Opmaaktips:

• Vul de provisiekast voor drukke dagen: bewaar ongebakken burgers verpakt tussen vellen bakpapier in de koelkast of vriezer tot gebruik.

• Overgebleven gebakken burgers of happen piept u de volgende dag weer even op voor de lunch. Lekker in een pita met salade en die yoghurt-mayo bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden