Plat du TourEtappe 8

21 recepten geïnspireerd door de Tour de France. Vandaag: pastis des Pyrenées

 Onno Kleyn volgt met een dagelijks recept de Ronde van Frankrijk en haalt zijn ingrediënten uit de start- of finishplaats.

Beeld Rosa de Weerd

Etappe 8, zaterdag 5 september, Cazères-sur-Garonne – Loudenvielle

Drie cols zaterdag en een finish na 10 kilometer afdaling: ja, we zijn in de Pyreneeën. Jonge bergen waar vooral oude mensen wonen, net zoals overal buiten de grotere plaatsen, in Frankrijk. Vergrijzing tussen de ooit zo witte toppen; sneeuw ligt er minder en minder, met het opwarmen van de planeet. Men hield zich er vroeger in leven met zware kost, een bloedstuwend repertoire van kaas, worst, kaas, ham, kaas, aardappelen, kool en kaas. Ach, die ‘veillées’, lange winteravonden bij het laaiende haardvuur! Men at en at en vertelde elkaar daarna verhalen. Althans, zo lees je in de reisgidsen en andere romantische lectuur. Elf jaar lang enkele maanden per jaar in het diepe Frankrijk wonen heeft mij echter een ander inzicht gegeven. Het barst hier van de buitenechtelijke kinderen, relaties stuiteren heen en weer, partners verhuizen binnen het dorp opnieuw en opnieuw. Verhalen vertellen? Grandmère aan haar petits enfants misschien. De tussenliggende generatie had en heeft andere hobby’s.

Soit! Het moderne Loudenvielle, het finish-oord dat zaterdag ontploft in een orgie van gemondkapte adrenalinezweters is normaal een bescheiden gemeenschap die trots is op haar thermale bron, op haar pretpark, op haar steenkoude blauwe meertje. De toeristen eten er hamburgers en steak-frites en ijs, en misschien nog wat Pyreneeënkaas tussendoor. Wij echter gaan de pastis pyrenéen maken, een luchtig gebak waar weliswaar wat anijslikeur doorheen gaat, maar die daaraan zijn naam niet dankt: pastis betekent in het Occitaans ook ‘deeg’.

Beeld Rosa De Weerd

Pastis des Pyrenées

Anijzige bergtulband

Gebak voor 8 personen

3 eieren

150 g zachte boter + nog wat

4 eetlepels pastis

300 g bloem + nog wat

1 zakje bakpoeder

175 g suiker

Optioneel: wat greinsuiker

Serveren: 250 ml crème fraîche

Beeld Rosa De Weerd

Verwarm de oven voor op 150 graden. Splits de eieren. Roer de eidooiers glad met de 150 gram boter en de pastis. Meng de bloem, het bakpoeder en suiker. Maak er een kuil in, doe daar het ei-botermengsel in en werk alles goed door elkaar.

Klop de eiwitten stijf in een schone kom met schone kloppers. Spatel ze voorzichtig door het te bakken mengsel.

Beboter een tulbandvorm, stuif er bloem in en klop het teveel er weer uit. Verdeel het mengsel over de vorm. Houd er rekening mee dat het nog flink gaat rijzen. Strooi er als je wilt greinsuiker over. Bak rustig 1 uur en controleer dan hoe het gaat: de pastis moet mooi bruin kleuren. Ga anders nog even door.

Laat afkoelen en los de pastis uit de vorm. Serveer met een klodder losgeroerde crème fraîche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden