Zzp'ers verzekeren zich steeds minder vaak

De animo onder zzp'ers om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of te sparen voor een pensioen daalt. Had 23,4 procent van de 800 duizend kleine zelfstandigen in 2011 een verzekering tegen langdurig ziek zijn, in 2013 was dat gedaald tot 21,9 procent. Vooral zzp'ers met een hoog inkomen dekken de risico's af, zelfstandigen met een laag inkomen zijn nauwelijks verzekerd.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek Beeld anp
Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de StatistiekBeeld anp

Dat vooral hogere inkomens zich verzekeren is logisch, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers vandaag bekendmaakt. 'Ze hebben er het geld voor en de impact is groter als ze arbeidsongeschikt raken.' Of de daling een gevolg is van de economische crisis 'is speculeren, maar het inkomen van zzp'ers is de afgelopen jaren wel gedaald'.

Van de 223 duizend zelfstandigen met een inkomen tot 10 duizend euro is 3 procent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, tegen 46 procent van de 170 duizend eenpitters die meer dan 50 duizend euro verdienen.

Zelfstandigen die zich verzekeren zijn iets goedkoper uit dan werknemers. Ze betalen gemiddeld 7 procent van hun bruto ondernemersinkomen, tegen 8,1 procent die werknemers van hun brutoloon kwijt zijn.

Slechte ervaringen

Jongeren en vrouwen zijn het minst verzekerd. Dat laatste is te verklaren uit het in Nederland gangbare anderhalfverdienersmodel. Zowel onder werknemers als onder zelfstandigen verdient de man doorgaans het hoofdinkomen en werkt de vrouw parttime. Van de vrouwen met partner is 9 procent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, van de mannen met partner is dat 33 procent.

Het is niet zo dat zzp'ers zich niet bewust zijn van de risico's die ze lopen, maar ze haken nogal eens af door de slechte ervaringen die ze hebben met verzekeraars, zegt Maarten Post van ZZP Nederland. 'Verzekeraars sluiten allerlei risico's bij voorbaat uit, of mensen moeten procederen voordat een verzekeraar tot uitkering komt ook al heb je al twintig jaar betaald. Daarnaast kunnen ouderen zich vaak maar tot hun 55ste verzekeren.'

Ook als het om pensioen gaat liggen zzp'ers ver achter op werknemers. Sparen voor het pensioen via lijfrente nam af van 13,4 tot 11,7 procent.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden