'Zzp'er bij PostNL duikt onder minimumloon'

Vanwege de aanschaf van een dure bestelbus verdienen zzp'ers die voor PostNL werken, een karig inkomen. Als ze zich daarnaast net als werknemers verzekeren tegen ziekte en sparen voor hun pensioen, zakt hun inkomen onder het minimumloon. Dat stelt FNV Transport en Logistiek.

Pakketbezorgers van PostNL. Beeld anp

PostNL ligt onder vuur omdat het bedrijf jarenlang geheime afspraken had met de Belastingdienst. Zo konden de zzp'ers fiscaal gunstig voor het voormalige staatsbedrijf werken. PostNL is volgens het onderzoek van FNV met de zzp'ers jaarlijks ruim 30 miljoen euro goedkoper uit dan wanneer werknemers de pakjes zouden bezorgen.

Minder over

De tarieven van PostNL voor zzp'ers zijn ongeveer gelijk aan de loonkosten voor werknemers (zie grafiek), concludeert Frank Hendriks van adviesbureau Basis & Beleid, dat door FNV is ingehuurd. De zzp'er houdt veel minder over, omdat hij de bestelbus, veruit de grootste kostenpost, en andere bedrijfskosten moet betalen.

Hendriks: 'Ondanks de zelfstandigenaftrek houdt een zzp'er netto iets meer over als hij zich beperkt verzekert tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld met twee maanden eigen risico. Wil hij, net als werknemers, sparen voor zijn pensioen, dan verdient hij minder dan het minimumloon van 1.300 euro netto.'

PostNL zegt dat de zzp'ers veel meer omzetten: 51 duizend euro, 10 procent meer dan een pakjesbezorger in loondienst. PostNL gaat ervan uit dat de zzp'ers het hele jaar pakketten bezorgen en zich vijf weken laten vervangen als ze met vakantie zijn. Sommige zzp'ers doen het volgens de woordvoerder zelfs nog beter. 'Door meer uren te werken, langere weken te draaien, minder vakantie te nemen en efficiënter te werken.'

Schijnzelfstandigen

De kosten die FNV opvoert voor de bestelbus, vindt PostNL aan de hoge kant. Inclusief vervanging bij afwezigheid en directe kosten als een bus zou een werknemer PostNL 56 duizend euro kosten, zegt het bedrijf.

'Dit is het bekende verhaal van PostNL. Een zzp'er neemt nooit vrij of hoeft zijn vervanger niet te betalen', zegt Reinier Stroo van FNV Transport en Logistiek. 'De zzp'ers worden ingezet om op arbeidsvoorwaarden te concurreren. Iedereen weet al jaren dat het hier om schijnzelfstandigen gaat die alleen overleven dankzij de zelfstandigenaftrek. Ze zijn daardoor tot meer dan 10 duizend euro goedkoper dan een werknemer.'

PostNL is marktleider op de pakketpost voor consumenten, maar moet sinds de liberalisering van de postmarkt concurreren met bedrijven als TNT en DHL.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden