Zwitserse banken maken knieval

Bankenland Zwitserland hield zich tot nu toe afzijdig. De overheid sloot zich niet aan bij de EU-regeringsleiders die begin deze week een ingrijpend reddingsplan voor de banksector aankondigden....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

De Zwitserse overheid steekt 4 miljard euro in UBS, de Europese bank die het hardst is getroffen door de kredietcrisis. De overheid krijgt hierdoor op termijn een belang van ruim 9 procent in de grootste bank van Zwitserland.

UBS (81 duizend werknemers), een van de grootste banken van Europa, combineert een zakenbank en een private bank voor rijke klanten. Op die laatste markt is UBS de grootste schuilplaats voor vermogens van de internationale jetset.

De combinatie (advies bij fusies en overnames en financierings- en beleggingsconstructies) was aanvankelijk succesvol. De rijke klanten waren gretige afnemers van de producten van de zakenbankiers. Nu is de combinatie echter een nagel aan de doodskist van UBS geworden.

De zakenbank moest het afgelopen jaar tientallen miljarden afschrijven als gevolg van gebrekkig risicomanagement en gigantische beleggingen in riskante hypotheekproducten. Dit heeft het zorgvuldig in stand gehouden imago van de degelijke Zwitserse vermogensbeheerder keihard onderuit gehaald.

Het resultaat is een bankrun. De rijke klanten van UBS (die letters staan volgens critici voor Used to Be Smart of United Bandits of Switzerland) zijn zenuwachtig geworden. Het afgelopen kwartaal haalden ze bijna 50 miljard Zwitserse franken (32 miljard euro) van hun deels geheime rekeningen.

Deze bankrun, die verhevigde na het failliet van zakenbank Lehman Brothers, en de maatregelen die de buurlanden namen om hun banken te redden, lieten de Zwitserse regering weinig keus. Om hun positie in de belangrijke banksector, goed voor eentiende van het nationaal inkomen, te beschermen, heeft de Zwitserse regering de banksector de helpende hand toegestoken met garanties en geld.

De overheid zag zich ook gedwongen in te grijpen, omdat er steeds meer beleggers twijfelden aan het vermogen van Zwitserland om de banksector te redden. Zwitserland (7,6 miljoen inwoners) is een relatief klein land met een extreem grote banksector.

Om de twijfels bij de buitenwacht weg te nemen, heeft de Zwitserse overheid ervoor gezorgd dat de buffers bij UBS en Credit Suisse hoger liggen dan bij andere banken. Op de beurs won UBS 2,2 procent.

Credit Suisse, de tweede bank van Zwitserland, heeft ook het eigen vermogen verstevigd. Deze bank hoefde niet bij de overheid aan te kloppen, maar kon terecht bij een groep aandeelhouders. Het staatsfonds van Quatar en andere beleggers steken 6,5 miljard euro in Credit Suisse. Deze bank leed het derde kwartaal een verlies van 2,1 miljard euro, met name als gevolg van afschrijvingen op riskante beleggingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden