Zwitserse banken hoeven Belastingdienst niet van gegevens te voorzien

Zwitserse banken hoeven de Nederlandse Belastingdienst geen gegevens te verschaffen over Nederlandse spaarders van wie de naam niet bekend is. Dit heeft een Zwitserse rechter bepaald.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën geeft eind februari een toelichting op de ontwikkeling van de onlineaangifte in Nederland. Beeld ANP
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën geeft eind februari een toelichting op de ontwikkeling van de onlineaangifte in Nederland.Beeld ANP

De Belastingdienst heeft een gevoelige tik op de vingers gekregen in zijn jacht op zwartspaarders. Een Zwitserse rechtbank heeft een Nederlandse spaarder in het gelijk gesteld die bezwaar maakte tegen de beschikbaarstelling van zijn klantgegevens aan de Belastingdienst door zijn bank UBS. Het verzoek van de fiscus om uitlevering van de gegevens druist in tegen het belastingverdrag tussen Zwitserland en Nederland, zo oordeelde de rechter.

In het belastingverdrag uit 2010 staat namelijk dat de fiscus bij een verzoek om uitlevering van gegevens de namen moet noemen van de rekeninghouders in kwestie. Dit moet voorkomen dat de fiscus een verzoek om informatie zo ruim formuleert dat het neerkomt op vissen met een sleepnet, in de hoop op interessante bijvangst. De Belastingdienst heeft in zijn verzoek aan UBS echter helemaal geen namen van rekeninghouders genoemd -alleen de specificatie dat het om Nederlandse rekeninghouders met een spaartegoed van 1.500 euro of meer moet gaan. De Belastingdienst schendt dus met zijn verzoek de 'heldere strekking' van het Zwitsers-Nederlandse belastingverdrag, oordeelt de Zwitserse federale bestuursrechter. UBS hoeft de gegevens van de Nederlandse bezwaarmaker dan ook niet uit te leveren, aldus de rechter.

De jacht op zwartspaarders

Een tegenslag voor de Belastingdienst, die van de jacht op zwartspaarders een halszaak heeft gemaakt. Met zijn verzoek om klantgegevens van UBS hoopt de Belastingdienst Nederlanders op te sporen die geen of te weinig belasting hebben betaald over hun Zwitserse tegoeden. Daarbij zij aangetekend dat niet alle Nederlandse spaarders met UBS-tegoeden boven de 1.500 euro per se zwartspaarders zijn. De boetes voor betrapte zwartspaarders kunnen oplopen tot driemaal de niet betaalde belasting. Eerder deze maand werd bekend dat de Belastingdienst ook de Zwitserse bank Credit Suisse om klantgegevens van Nederlandse spaarders heeft gevraagd.

In eerste instantie krijgt de Belastingdienst alleen nul op het rekest in het geval van bezwaarmakers, verduidelijkt een woordvoerder van de rechtbank de uitspraak. De fiscus kan wel de bankgegevens inzien van Nederlandse UBS-spaarders die geen bezwaar hebben gemaakt. Tegelijkertijd ligt het in de rede dat deze spaarders met de Zwitserse uitspraak in de hand naar de rechter zullen stappen om inzage van hun gegevens door de Nederlandse fiscus alsnog te voorkomen. Aan de andere kant kan de Belastingdienst opnieuw een verzoek tot informatie doen bij UBS, maar dan moet de fiscus wel achter de namen van de Nederlandse spaarders weten te komen.

Schadevergoeding

De Nederlandse fiscus zei dinsdag in een reactie 'op de hoogte van de uitspraak te zijn', maar deed de zaak tegenover De Telegraaf af als 'een Zwitserse aangelegenheid'. Formeel is het inderdaad g een Nederlandse aangelegenheid, omdat de Nederlandse spaarder zijn zaak had aangespannen tegen de Eidgenössische Steuerverwaltung, de Zwitserse belastingdienst. Maar het was de Nederlandse Belastingdienst die zijn Zwitserse zusterorganisatie om ambtelijke hulp had gevraagd bij het verkrijgen van de informatie over UBS-spaarders.

De Zwitserse belastingdienst moet de Nederlandse UBS-klant die de rechtszaak aanspande 6.000 Zwitserse frank schadevergoeding betalen, omgerekend ongeveer 5.500 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden