Zwitserse bank UBS gaat psychologen inzetten voor beter beleggingsadvies
Bij UBS, een van de grootste zakenbanken in de wereld, moeten beleggers binnenkort een geheel nieuwe concurrent dulden: de psycholoog. De Zwitserse bank gaat de gedragswetenschappers inzetten op haar Londense beleggingsadviesafdeling om zo betere beleggingsrapporten te produceren voor klanten, zoals vermogensbeheerders en pensioenfondsen.
De gedragswetenschappers zullen de financiële mannen en vrouwen bij de internationale zakenbank leren 'andere vragen te stellen' over de sturende krachten in de beleggingswereld, schrijft The Financial Times woensdag. Volgens de zakenbank zijn er allerlei onzekere ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, die van invloed zijn op financiële markten, waar de adviseurs geen goede antwoorden op hebben.
Traditioneel vallen niet-financiële zaken buiten de technische, meer op de korte termijn gerichte cijferaars. Als gevolg van lage rentes, hoog opgelopen aandelenkoersen en spanningen op de financiële markten, is het lastig beleggingsadviezen te geven. De analisten schermen volgens de bank nu te makkelijk met termen als 'risicovol' in hun rapporten als ze in het ongewisse verkeren, zonder goed te duiden. 'Als je het woord risicovol steeds gebruikt, leer je nooit iets. De interpretatie ervan is zo ruim', citeert The Financial Times Juan-Luis Perez, wereldwijd onderzoeksdirecteur bij UBS.
De gewaagde personele aanwas is onderdeel van een bredere opmars van zogeheten 'behavioral finance' bij banken en beleggers. Twee jaar geleden riep de Britse moloch Barclays bijvoorbeeld al de hulp in van psychologen.
Ook de VBA, vereniging Nederlandse beleggingsspecialisten, zegt dat 'het thema leeft' en heeft er een speciale commissie voor in het leven geroepen. De leden van de VBA werken onder meer bij Nederlandse banken.
Binnen de door psychologie geïnspireerde economische stroming geloven beleggers niet langer heilig in de perfecte wereld. Ze stappen af van de idee dat de prijzen van aandelen of obligaties altijd de werkelijkheid weerspiegelen bij bedrijven of landen.
Een hoge prijs is in het 'oude wereldbeeld' een bewijs dat het goed gaat met een bedrijf en een investering veel geld zal opleveren. De economen-psychologen zien zo'n prijzenpiek eerder als een signaal voor een zeepbel.
The Financial Times legt de stap tevens uit als een wanhoopspoging om de dalende vraag naar beleggingsadviezen van dit soort onderzoeksafdelingen op te vangen. De diensten van analisten staan in de Londens City in toenemende mate onder druk, schrijft de krant. Klanten hebben last van de lage rente in de markt waardoor ze steeds hogere risico's moeten nemen om beleggingswinsten te halen. Volgens de Britse zakenkrant besparen ze liever op de duurbetaalde adviezen. Door een saus van psychologie aan het onderzoek toe te voegen, hoopt UBS de rapporten waardevoller te maken.
Voor zover bekend kijken psychologen bij Nederlandse banken nog niet actief over de schouders van analisten mee. Een woordvoerder van ABN Amro laat weten dat de bank 'geen gebruik maakt van psychologen voor het bepalen van het beleggingsbeleid en beleggingsadvies'.