Zwitsers kanton: Betaal zo laat mogelijk belasting

Het verzoek is uniek in de wereldgeschiedenis. Maar dat geldt ook voor het verschijnsel negatieve rente.

Thomas Jordan, president van de Zwitserse Nationale Bank Beeld epa
Thomas Jordan, president van de Zwitserse Nationale BankBeeld epa

Het Zwitserse kanton Zug heeft de inwoners gevraagd hun belastingen zo laat mogelijk te betalen. Het wil het geld pas ontvangen als het meteen weer moet worden uitgegeven. Want door de negatieve rente is het kostbaar om geld op de bank te hebben staan. Als de burgers bereid zijn zo laat mogelijk te betalen kan de regionale overheid jaarlijks 2,5 miljoen euro besparen.

Van de keizers uit de antieke oudheid tot de democratische regeringen van vandaag de dag hebben altijd geprobeerd om via dwangbevelen of martelingen de schatkist vol te houden. Maar nu zijn er landen die er liever maar zo weinig mogelijk in hebben. Dat geldt voor sommige Scandinavische landen maar helemaal voor Zwitserland, waar de negatieve rente (toeleggen op het aanhouden van spaargeld) het hoogst is.

De Zwitserse centrale bank heeft begin vorig jaar de rente naar min 0,75 procent gebracht om de koers van de Zwitserse frank naar beneden te krijgen. Die mag niet veel duurder worden dan de euro, omdat anders de bedrijven (de befaamde horloge-industrie, maar ook de farmaciegigant LaRoche of voedingsmid- delenconcerns als Nestlé) niet meer kunnen concurreren. Zwitserland wil zo voorkomen dat het een vluchthaven blijft voor buitenlands kapitaal dat de koers van de frank opdrijft.

De banken durfden aanvankelijk de negatieve rente niet door te geven aan hun grote rekeninghouders. Maar inmiddels kunnen zij niet anders meer. Daarvan is ook het kanton Zug de dupe. In een verklaring stelt het bestuur van het 100 duizend inwoners tellende kanton dat 'gezien het langdurige fenomeen van zeer lage en negatieve rentes het geen reden heeft om de burgers tot betaling te manen'. Integendeel, het heeft er 'alle belang bij het geld zo laat mogelijk te ontvangen, waardoor er minder geld op hoeft te worden toegelegd.'

Belastingplichtigen die te laat betalen wordt geen boeterente meer in rekening gebracht. Wel kunnen zij een gewone boete krijgen, want uiteindelijk moet er wel geld binnenkomen. Verwacht wordt dat andere kantons het voorbeeld van Zug volgen.

Burgers in Zwitserland leggen nog niet toe op hun spaargeld. Als dat gebeurt, zouden zij reden kunnen hebben om juist zo snel mogelijk hun belasting af te dragen. Het kanton heeft nog geen dwangmiddelen bedacht om dat te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden