Zwitserland komt om in te dikke varkens
Een 'taskforce' van Zwitserse agrariërs is afgelopen woensdag bijeengekomen om een groeiend probleem te bespreken: er zijn te veel Zwitserse varkens, en ze zijn nog te dik ook. Volgens verschillende Franse en Zwitserse media heeft de sector meer dan dertigduizend varkens over die ze aan niemand kwijt kunnen.
De Zwitserse consument is de afgelopen paar jaar minder varkensvlees gaan eten, maar de varkensboeren zijn vrolijk door blijven produceren. De vraag is echter voor wie, want exporteren is geen optie: de productiekosten voor Zwitsers varkensvlees zijn zo hoog dat het land niet kan concurreren op de Europese markt.
De slechte zomer heeft de varkensboeren nu verder in de problemen gebracht, want de Zwitsers hebben een stuk minder gebarbecued dan gewoonlijk. Tot overmaat van ramp hebben de varkens door het slechte weer weinig lichaamsbeweging gekregen, waar ook varkens dikker van worden. Met nog meer varkensvlees tot gevolg.
Crisisbijeenkomst
Door de overproductie zijn de prijzen van Zwitsers varkensvlees gekelderd (naar 2,60 euro de kilo), waarna de vakvereniging 'Proviande' deze week een crisisbijeenkomst organiseerde om tot een oplossing te komen.
Minder produceren is een optie die volgens de vakvereniging 'iedereen pijn doet', dus is alsnog gekeken of er niet wat meer geëxporteerd kan worden. Helaas hebben de recente Russische importsancties de varkensprijs ook in de rest van Europa gedrukt, waardoor het Zwitserse vlees zelfs op het huidige, voor Zwitserse standaarden dramatische prijsniveau niet mee kan concurreren. De agrariërs zijn dus onverrichter zake naar hun varkens teruggekeerd.