Zwitserland heft rente op hoog spaartegoed

De Zwitserse centrale bank gaat 0,25 procent negatieve rente of strafheffing in rekening brengen aan ieder die meer dan 10 miljoen franc (8,3 miljoen euro) op een rekening aanhoudt. Hiermee moet de kapitaalvlucht naar het land worden ingeperkt. Als gevolg van de roebelcrisis en de politieke onzekerheid in Griekenland is Zwitserland weer vluchthaven geworden.

Peter de Waard
null Beeld reuters
Beeld reuters

Hierdoor is de koers van de franc sterk gestegen. Zwitserland wil de koers handhaven op minimaal 1,20 franc voor 1 euro, omdat anders de export van het land te veel schade zou lijden. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert al een negatieve rente van 0,25 procent voor banken die daar tijdelijk geld parkeren. En de Duitse Commerzbank rekent op dit moment een negatieve rente voor grote zakelijke cliënten. Tienjarige Bunds - Duitse staatsobligaties - noteerden donderdag nog slechts een rendement van 0,51 procent.

Volgens een persbericht van de Schweizerische Nationalbank (SNB) 'is in de afgelopen dagen de vraag naar veilige beleggingen toegenomen'. 'De introductie van negatieve rentetarieven maakt het minder aantrekkelijk om tegoeden in Zwitserse francs aan te houden, waardoor het minder moeilijk is de huidige koers te handhaven', zei bankpresident Thomas Jordan van de SNB op een persconferentie.

Besluit staatsobligaties

De negatieve rente of strafheffing gaat overigens pas op 22 januari in, precies de dag dat de ECB een besluit zal nemen over het opkopen van staatsobligaties. Naar verwachting zal daardoor de eurokoers verder verzwakken.

Zwitserland stelde de zogenoemde minimumkoers van 1,20 franc voor 1 euro al in 2011 in toen het land door de eurocrisis werd geconfronteerd met een enorme kapitaalvlucht vanuit de eurozone. Elke keer dat de euro onder de 1,20 franc zakt wordt geïntervenieerd door euro's op te kopen en francs te verkopen.

Koersplafond

'Bij de invoering van het koersplafond voor de franc was gedacht aan tijdelijke interventies, niet aan permanente', stelde Jordan. De vraag is of de negatieve rente veel zoden aan de dijk zal zetten. Aanvankelijk daalde de euro tot 1,2090 franc, maar later steeg de munt toch weer naar 1,2040.

Wat de andere banken in Zwitserland met de rentetarieven gaan doen is nog niet bekend. Jordan stelde dat de SNB daar geen invloed op heeft. Banken die verplicht zijn reserves bij de SNB aan te houden hoeven overigens pas een negatieve rente te betalen als het saldo boven de 200 miljoen franc uitkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden