'Zwijgen Shell was voor Nigeria'

Shell heeft informatie over kleinere olie- en gasreserves bewust voor zich gehouden om zijn betrekkingen met de regering van Nigeria niet in gevaar te brengen....

ANP

Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times vrijdag, die zich baseert op interne documenten van Shell. Shell raakte begin dit jaar in opspraak toen het de omvang van zijn bewezen reserves naar beneden bijstelde. Een deel van die reserves bevindt zich in Nigeria. Donderdag werden de financiële markten opgeschrikt doordat Shell opnieuw een deel van zijn olie- en gasreserves afwaardeerde.

Volgens The New York Times zweeg Shell over de reserves om de onderhandelingspositie van Nigeria binnen OPEC niet te verzwakken. De krant meldt ook dat Shell de onderhandelingen over bonussen in gevaar zou kunnen brengen als het 'te veel informatie' publiceert. Het zou gaan om 385 miljoen dollar.

Nigeria is voor een belangrijk deel aangewezen op de olie-export. Het is de op zes na grootste exporteur ter wereld. De regering hoopt later dit jaar van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) toestemming te krijgen haar productiequotum te vergroten. OPEC laat zich daarbij deels leiden door de omvang van de bewezen reserves.

Functionarissen van OPEC hebben vorige maand Nigeria bezocht. Later dit jaar zal OPEC zich buigen over nieuwe quota voor haar leden. In 2002 verdiende Nigeria 17,3 miljard dollar met de olie-export. Dat is 90 procent van de export-inkomsten. Nigeria mikt de komende jaren op een verdubbeling van zijn olieproductie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden