Zwart geld dempt de gevolgen van de crisis

In tijden van economische malaise lijkt een groot zwartgeldcircuit zo gek nog niet. Financiële activiteiten die zich buiten de reguliere economie afspelen, blijken de klap te dempen die is uitgedeeld door de economische crisis.

Wouter Keuning

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Deutsche Bank afgelopen week publiceerde. Uit een vergelijking tussen landen met een kleine, een middelgrote en een grote zwarte economie, blijkt dat de laatste groep relatief het minst hard getroffen is door de crisis.

Het in financieel opzicht veelgeplaagde Griekenland bijvoorbeeld, waarvan de niet-officiële economie meer dan 20 procent van het nationale inkomen (bnp) bepaalt, zag zijn economie het afgelopen jaar met slechts 1 procent krimpen.

Een land als Duitsland, wiens schaduweconomie ‘slechts’ 14,5 procent van het bnp uitmaakt, zag de economie met bijna 5 procent kleiner worden.

De Finnen, met een procentueel even grote zwarte economie als de Duitsers, moeten het in 2009 doen met een krimp van meer dan 6,5 procent.

De onderzoekers, die zelf stellen dat hun onderzoek niet al te serieus genomen moet worden, waarschuwen dat de uitkomsten geen pleidooi zijn voor het optuigen of verder uitbouwen van een onofficiële economie.

‘Eerlijke landen’ als Nederland en Oostenrijk, waar het zwarte gedeelte van alle economische activiteit nog geen 10 procent uitmaakt van het bruto nationaal product, zijn weer minder hard getroffen door de financiële crisis dan landen met een middelgrote niet-officiële economie.

De Nederlandse economie krimpt in 2009 bijvoorbeeld met ongeveer 4 procent, Oostenrijk ziet dit jaar ongeveer 3,5 procent van zijn bruto nationaal product in rook opgaan.

De onderzoekers hebben geen duidelijke verklaring voor de verbanden die ze vonden.

In de Financial Times van maandag deed Friedrich Schneider, hoogleraar economie aan de Universiteit van het Oostenrijkse Linz, niettemin een poging: ‘Geld dat je zwart verdient, zet je niet op een spaarrekening, dat geef je direct uit’, aldus Linz. ‘Hoe groter die schaduweconomie, hoe groter dus ook het directe positieve effect op welvaart.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden