Zware straffen voor ex-top Air Holland

De Rotterdamse rechter heeft forse straffen uitgedeeld aan oud-bestuurders van het failliete Air Holland. Zij kregen de straf opgelegd voor het witwassen van miljoenen aan drugsgeld....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Ex-topman Cees van Dormael kreeg een zwaardere straf dan tegen hem was geëist. Hij kreeg 18 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk. Tegen hem was een jaar geëist.

Zijn financieel directeur Paul G. hoorde 36 maanden tegen zich eisen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook raakte hij een bedrag van ruim 6 miljoen gulden kwijt dat bij hem was gevonden.

Oud-directeur Van Dormael was ontdaan over het vonnis. ‘Onvoorstelbaar. Ik herken me hier helemaal niet in. Zeg je je financiële directeur gedag als hij naar Engeland gaat en dan ben je ineens een medepleger.’

De rechtbank velde een hard oordeel over hem. Nadat hij in 2001 als topman aantrad van het noodlijdende Air Holland, werd snel duidelijk dat miljoenen guldens extra nodig waren om het bedrijf in de lucht te houden.

Van Dormael heeft ongeveer 10 miljoen gulden in de onderneming gestoken. ‘In zijn zucht naar het aantrekken van geld nam hij zijn toevlucht tot miljoenen guldens crimineel geld, nadat andere investeerders zich hadden teruggetrokken’, verklaarde de rechter.

Volgens de rechter wist Van Dormael vrij snel dat de bedrijfsactiviteiten niet helemaal koosjer waren. Van Dormael zou een envelop met 2,5 miljoen gulden aan contanten in ontvangst hebben genomen, zonder zich af te vragen waar het geld vandaan kwam. En ook zonder dat hij in ruil voor het bedrag enige zekerheid moest afgeven.

Ook stroomden er op zijn bankrekening en die van Air Holland miljoenen binnen van allerlei obscure bedrijfjes.

Volgens de rechter had Van Dormael minimaal moeten vermoeden dat het geld van misdrijven afkomstig was. Te meer daar de gever, naar zijn zeggen, al van meet af aan ter discussie stond.

Paul G. speelde een belangrijke rol in een criminele organisatie. Hij was het financiële brein. G. bracht miljoenen guldens in sporttassen naar Londen en Luxemburg. In totaal heeft hij 60 miljoen gulden voor de criminele organisatie vervoerd. In beide steden werd het geld overhandigd aan tussenpersonen, bijvoorbeeld in de parkeergarage van Hotel Royal in Luxemburg. Deze stromannen zorgden ervoor dat het geld giraal werd gemaakt. Vervolgens werd het geld in onder meer Air Holland geïnvesteerd. ‘Hij was een sterke schakel tussen de boven- en de onderwereld’, aldus de Rotterdamse rechter. ‘

Net als Van Dormael is Paul G. het niet eens met de strafmaat. Volgens zijn advocaat Bart Nooitgedacht heeft de rechter te makkelijk geoordeeld dat de miljoenen die bestemd waren voor Air Holland een criminele herkomst hadden. ‘Dat is niet zo. We hebben getuigen genoeg die bevestigen dat het geld legaal was.’ Zowel Van Dormael als Paul G. gaat in hoger beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden