Zwanger is ook arbeidsongeschikt

Zelfstandig ondernemer, vrouw en zwanger? Wel graag op voorwaarden van de verzekeraar. De rechtbank heeft nu anders beslist. ‘ Een man hoeft ook niet twee jaar te wachten.’..

Van onze verslaggeefster Marjan van den Berg

Alleen vrouwen kunnen zwanger worden. Mannen niet. Logisch, bekend, een waarheid als een koe. Toch moest de rechtbank eraan te pas komen om verzekeraar Movir te dwingen de zwangere onderneemster Gabbi Mesters (34) tijdens haar kraambed te betalen.

Mesters, advocate en hoogzwanger – vandaag is haar laatste werkdag voor ze met verlof gaat – is bij Movir, een onderdeel van de ING Groep, verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Mesters kwam erachter dat Movir de periode dat ze door haar bevalling niet kan werken, niet dekt omdat ze korter dan twee jaar bij het bedrijf is verzekerd; de verzekeraar betaalt pas vanaf twee jaar na het afsluiten van de verzekering. Zou Mesters eerder bevallen, dan moet ze wachten op haar geld. Ook keert Movir een maximaal dagbedrag uit, volgens een tarief dat twee jaar voor de bevalling geldig was.

Discriminatie, vindt Mesters. Ze spande een kort geding aan. De rechtbank stelde haar deze week in het gelijk. Zwangerschap heeft immers als gevolg dat een vrouw tijdelijk niet kan werken. Movir mag dus geen onderscheid maken tussen het kraambed of een gebroken been.

Tot vorig jaar konden vrouwen die een zelfstandig beroep uitoefenen, via de Wet arbeidsongeschikheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) een vergoeding krijgen tijdens hun kraamperiode. Sinds augustus 2004 zijn zwangere onderneemsters aangewezen op particuliere verzekeraars, die allemaal dezelfde termijn van twee jaar hanteren. Wie zich niet aanvullend heeft verzekerd, krijgt tot medio 2006 niets.

Maar, verweert Movir zich, een zwangerschap is nu eenmaal niet hetzelfde als een ziekte. Voor een zwangerschap kies je zelf.

‘Onzin’, zegt Mesters. ‘Voor mannen die zelfstandig ondernemer zijn en van wie de vrouw zwanger is, is er niets aan de hand. Die hoeven ook niet twee jaar te wachten voordat ze een uitkering krijgen als ze met een gebroken been thuiszitten. En dat een verzekeraar zich op deze manier bemoeit met de manier waarop jij je familieleven plant, is belachelijk.’

Nu Mesters het kort geding heeft gewonnen, krijgt ze bovendien een veel hogere premie uitgekeerd dan Movir oorspronkelijk in de polissen had bepaald. Om precies te zijn: 9000 euro.

Mesters: ‘Per jaar worden gemiddeld vijfduizend vrouwen die als zelfstandige werken, zwanger. Vermenigvuldig die negenduizend euro maar eens met vijfduizend. Dan ga je als verzekeraar veel doen om het bij het oude te laten.’

Movir is het daar niet mee eens. ‘Geld is niet onze drijfveer. De hoogte van het uit te keren bedrag is een keuze die de cliënt maakt. Wij vinden zwangerschap niet hetzelfde als arbeidsongeschiktheid.’ Movir gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann begint samen met de vakcentrale FNV een proefproces tegen de staat. Ze eisen dat er weer een publieke voorziening komt. Het instituut verwacht dat andere vrouwelijke ondernemers nu met het Mesters-precedent meer kans maken tegen hun verzekeraars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden