Zwanenberg gaat op de vegetarische toer

Van een vleesverwerker naar een echt voedingsmiddelenconcern

De producent van Kips-leverworst en Unox-knakworsten gaat op de vegetarische toer. Zwanenberg Food Group in Almelo wil doen wat het eigenlijk al met de verandering van de naam enkele jaren geleden pretendeerde te gaan doen: de transitie van een vleesverwerker naar een echt voedingsmiddelenconcern.

Waar we Zwanenberg vooral van kennen: Unox Foto Paul Dijkstra

Op termijn moet 50 procent van de totale verkopen komen van niet-vleesproducten. Nu is dat nog 10 procent. Hiermee wil het in 1929 opgerichte bedrijf inhaken op de veranderde gewoonten van bewuste consumenten die een groeiende belangstelling hebben voor groenteburgers, vleesvervangers en plantaardige voedingsmiddelen.

Directeur en eigenaar Aldo van der Laan zegt in een interview met Het Financieele Dagblad dat het wel zal moeten. 'De trend is onomkeerbaar en daar gaan wij als voedingsmiddelenbedrijf op inspelen. We kijken of we door gerichte overnames of het bouwen van eigen fabrieken mee kunnen gaan in die voedingstrend.' Zo is al gekeken naar een mogelijke overname van Struik Foods, een producent van soepen en sauzen, in Voorthuizen. Maar de overname ging niet door, omdat Zwanenberg alleen een minderheidsbelang kon kopen. Het bedrijf verwacht dat het vleesverbruik in Europa verder zal verminderen door de opkomst van de flexitariër, jonge consumenten die bewust enkele malen per week geen vleesproducten eten.

Zwanenberg heeft het afgelopen halfjaar twee belangrijke strategische zetten gedaan. Zo werd de Unox-fabriek van Unilever in Oss overgenomen. Vanaf 1 januari 2018 zal Zwanenberg hier voor de multinational de producten gaan maken, zoals Unox-worsten en Knorr-soepen en -sauzen. Maar het zal ook de eigen productie hier verder uitbreiden. Zwanenberg wil het volume van de productie in deze fabriek in 2019 met 18 duizend ton of 50 procent hebben opgevoerd.

Daarnaast heeft Zwanenberg drie fabrieken die verpakte vleeswaren maken zoals boterhamworst verkocht aan de Belgische bedrijf Ter Beke. Na deze twee transacties zal het totale vleesgedeelte in de omzet teruglopen naar 75 procent. Overigens is Zwanenberg niet van plan op dit moment ook van de Kips-leverworst en Unox-knakworsten vegetarische varianten te maken.

Meer over