Zwakke marges kunnen pret Shell niet drukken

DEN HAAG (ANP) - Zwakke raffinagemarges konden weinig afdoen aan het resultaat van olieconcern Shell in het eerste kwartaal. De recordhoge olie- en gasprijzen dreven de winst van het Brits-Nederlandse concern veel verder op dan de markt had verwacht.

Het resultaat tegen actuele voorraadkosten en exclusief eenmalige posten steeg met 12 procent tot bijna 7,8 miljard dollar, waar analisten gemiddeld hadden gerekend op een winst van 6,8 miljard dollar. Vorig jaar in dezelfde periode bedroeg het resultaat 6,9 miljard dollar. Shell maakte de cijfers dinsdag bekend.

De raffinagemarges zijn in de eerste weken van april sectorbreed wat verbeterd, maar blijven nog wel twee á drie jaar onder druk. Financieel topman Peter Voser zei dit dinsdag in een toelichting op de cijfers. Shell is bezig met de uitbreiding van de raffinagecapaciteit in het Amerikaanse Texas, het Nederlandse Pernis en in Singapore. ,,Raffinage is een cyclische business. Van tijd tot tijd staan de marges onder druk'', aldus Voser. Wereldwijd zijn de raffinagemarges het voorbije kwartaal vrijwel gehalveerd vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Exploratie en productie

Het grootste deel van het resultaat van Shell over het eerste kwartaal, ruim 5,1 miljard dollar, was toe te schrijven aan de divisie exploratie en productie. Vorig jaar in dezelfde periode realiseerde deze divisie nog een winst van bijna 3,4 miljard dollar. De divisie produceerde meer gas en profiteerde van de hogere olie- en gasprijzen. Deze compenseerden voor een deel de lagere olieproductie in voornamelijk de Verenigde Staten en Europa, en de hogere exploratiekosten.

Shell produceerde ruim 3,5 miljoen vaten olie-equivalent per dag in het voorbije kwartaal, waar de markt had gerekend op 3,2 miljoen vaten. De productie is daarmee vrijwel gelijk gebleven aan die van een jaar eerder in dezelfde periode.

Gasbedrijf

Het concern haalde in het eerste kwartaal 6 procent minder ruwe olie uit de grond, terwijl de gasproductie met 9 procent steeg. ,,We worden steeds meer een gasbedrijf'', aldus Voser. In het eerste kwartaal verkocht Shell een record van 3,51 miljoen ton vloeibaar gas. Dat is 6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In januari waarschuwde Shell nog dat de productie dit jaar zou dalen als de olieprijzen hoog zouden blijven en de veiligheidsproblemen in het voor Shell belangrijke Nigeria zouden aanhouden. De situatie in het land, waar Shell ongeveer 10 procent van zijn totale olieproductie vandaan haalt, is nog hetzelfde. Door aanvallen van rebellen ligt een belangrijk deel van de productie stil. Voser herhaalde echter de verwachting dat de productie vanaf 2010 met 2 á 3 procent zal stijgen.

De divisie olieproducten boekte een lager resultaat (1,2 miljard dollar) dan een jaar eerder (bijna 1,5 miljard dollar). Dat kwam vooral door de lagere raffinagemarges en hogere kosten. Ook bij de divisie chemicaliën liep de winst terug door de lagere marges. In het eerste kwartaal gaf Shell 8,1 miljard dollar uit aan investeringen en exploratiekosten. Met de geplande investering van 26 tot 27 miljard dollar in heel 2008 ligt het concern op koers, zo zei Voser.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden