Zwakke dollar is gevaarlijk gif voor Europese exporteurs

De financiële instellingen op de Amsterdamse beurs kregen het vrijdag hard te verduren. Aegon (minus 2 procent, ING ( minus 1,5 procent) en Fortis (minus 1,5 procent) zagen hun aandelen fors wegzakken....

Vrijdag daalde de dollar 1 procent in waarde, waardoor de Amerikaanse winsten ook 1 procent minder waard werden. ING, dat 40 procent van zijn omzet in de VS behaalt, en Aegon, dat 50 procent van de omzet in de VS behaalt, behoorden daardoor tot de grote verliezers op Beursplein 5.

Alle Europese beurzen deelden in de dollarmalaise. De Amsterdamse graadmeter AEX daalde 0,7 procent naar 484,91 punten. De Franse beurs CAC verloor eveneens 0,7 procent. De Britse beurs FTSE 100 (minus 0,3) deed het iets beter, terwijl de Spaanse beurs Ibex (minus 1,4) juist veel slechter presteerde. ‘De zwakke dollar is als gif voor Europese exporteurs’, constateert fondsbeheerder Guenther Gerstenberger uit Duitsland.

Op de ‘Dag van het aandeel’ van de Vereniging van Effectenbezitters trokken Sjoerd Vollebregt (Stork) en Ad Scheepbouwer (KPN) de aandacht naar zich toe.

Topman Scheepbouwer van KPN gaf vrijdag een toelichting op de marktgeruchten die geregeld rond zijn bedrijf opduiken. Scheepbouwer herhaalde open te staan voor een eventueel bod op zijn onderneming. Als een partij een ‘buitengewoon goede prijs’ biedt, zal KPN daar zeker naar kijken, zei Scheepbouwer. Wat een goede prijs is, liet hij in het midden. Wel zei hij dat beleggers KPN onderwaarderen. Het vaste net en de Duitse dochter E-Plus zouden meer waard zijn dan wordt gedacht.

Scheepbouwer vertelde ook dat de overname van delen van Getronics door KPN niet is stukgelopen op onwil van bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar van de automatiseerder. In de financiële wereld deden geruchten de ronde dat Wagenaar een toppositie in het nieuwe bedrijf zou hebben opgeëist, maar die verhalen zijn ‘absolute onzin’, zei Scheepbouwer. De overname liep juist stuk op de overnameprijs. Het telecomconcern is overigens nog steeds geïnteresseerd in de Nederlandse activiteiten van Getronics op de zakelijke markt.

Topman Vollebregt van Stork uitte zijn irritatie over de opstelling van de twee agressieve beleggers Centaurus en Paulson. De twee opkoopfondsen willen Stork opknippen, een voorstel waar de directie zich tegen verzet.

Volgens Vollebregt zal Stork schade ondervinden van de aanval van de twee beleggers. De afgelopen drie weken is er geen dag voorbijgegaan zonder dat hij zich met de kwestie moest bezighouden, zei hij. Normale bedrijfsvoering is daardoor bijna niet meer mogelijk en dat is schadelijk voor Stork. ‘Een intensieve periode is niet erg, maar het begint nu wel erg langdradig te worden. Het is wachten tot er een negatief effect komt op de financiële cijfers. Je moet ook ‘kwaliteits-tijd’ aan de onderneming besteden’, zei Vollebregt.

ASML, een andere onderneming die last heeft van een agressieve belegger, kreeg steun uit onverwachte hoek. De toeleverancier voor de chipindustrie wordt al enige tijd onder druk gezet van het Amerikaanse beleggingsfonds Mellon, dat graag een splitsing zou zien. Mellon bezit bijna 8 procent van ASMI.

Een grootaandeelhouder van ASMI sprak zich uit tegen splitsing van de chipmachinefabrikant. De aandeelhouder Hfame is tevreden over het voorstel van ASMI om winsten van de ene divisie niet langer te stoppen in een ander, kwakkelend onderdeel.

Het bodemonderzoeksbedrijf Fugro heeft de winstprognose voor dit jaar verhoogd na een goed derde kwartaal. De vraag naar seismologisch en geologisch onderzoek uit de olie- en gasindustrie blijft sterk, aldus het ingenieursbureau uit Leidschendam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden