Witwasschandaal

Zwaar belaagd ING brengt alsnog offer: financieel directeur Timmermans weg

Onder zware politieke en maatschappelijke druk brengt ING alsnog een offer voor het witwasschandaal: financieel directeur Koos Timmermans stapt op. De grootste bank van Nederland, die vorige week met 775 miljoen euro de grootste boete ooit kreeg vanwege witwaspraktijken, hoopt met deze stap de massale kritiek te smoren en de positie van topman Ralph Hamers veilig te stellen.

Koos Timmermans tijdens persconferentie in 2009. Beeld Guus Dubbelman

President-commissaris Hans Wijers maakte het opstappen van Timmermans dinsdagochtend bekend. Wijers laat weten de gevonden tekortkomingen bij ING te betreuren en de zaak zeer serieus te nemen. De ernst van de zaak en de vele reacties van belanghebbenden maakten dat er iets moest gebeuren op het niveau van de directie, aldus de president-commissaris van ING. Dat is volgens Wijers ook in het belang van de bank zelf.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt de bank de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten in het voorkomen van witwassen. Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van de zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland. ‘In het licht van deze omstandigheden zal Koos Timmermans in overleg met de raad van commissarissen aftreden’, meldt ING in een verklaring.

Het aftreden volgt op een ‘intensief’ gesprek van Wijers met minister van Financiën Wopke Hoekstra, afgelopen donderdag. De president-commissaris moest op het matje komen in Den Haag nadat ING de witwaspraktijken afdeed met welgemeende excuses en het inleveren van de bonus over dit jaar door topman Ralph Hamers. Dat leidde tot veel kritiek, waarbij de roep om het aftreden van topman Hamers steeds luider klonk. ING stond zodoende onder enorme druk om meer maatregelen te nemen.

Volgens een woordvoerder van ING kon over verdergaande maatregelen voor bijvoorbeeld bestuurders pas gepraat worden nadat de schikking bekend was gemaakt. Timmermans, die sinds 2017 de rol van financieel topman bekleedt bij de bank, blijft overigens aan tot het moment dat er een opvolger voor hem is gevonden. Dit om een ‘fatsoenlijke overgang’ mogelijk te maken.

Het is de vraag of het offer van ING de rust rond de bank terugbrengt. Beleggersvereniging VEB noemde het dinsdagochtend ‘raar’ dat nu de financieel topman wordt ‘geslachtofferd’. ‘Is hier een zondebok gezocht?’, vraagt VEB-directeur Paul Koster zich af.

Het is al de tweede keer dit jaar dat ING na een paar dagen bezwijkt onder de maatschappelijke en politieke ophef. Afgelopen maart werd binnen een week het plan ingetrokken om de beloning van topman Hamers met ruim de helft op te trekken, tot 3 miljoen euro. Dat was volgens toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer nodig omdat de ING-topman ‘eredivisie is, maar Jupiler League wordt betaald.’

Het ING van Ralph Hamers: Een bank die te graag voorop wilde lopen

Het ING van Ralph Hamers wil geen bank zijn, maar een techbedrijf à la Apple: hip, innovatief, creatief en extreem winstgevend. Voor die droom moest alles wijken. Het leidde tot een voor Nederland ongekend hoge boete.

ING negeerde allerlei signalen over verdachte transacties

Justitie onderzocht vier casussen waarbij klanten van ING op grote schaal geld wisten wit te wassen. De bekendste zaak is die van Vimpelcom, een Noord-Russisch telecombedrijf.

Hoogste boete ooit voor ING: winst bank ging boven controle op witwassen

Met 775 miljoen euro heeft ING de duurste schikking ooit met justitie in Nederland getroffen. Minstens zo pijnlijk is de imagoschade die de witwasaffaire oplevert: ondanks alle crisisbeloften beknibbelde de bank uit winstbejag op het interne toezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden