ZULKE ONZIN MAAKT ME KWAAD

Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, informeert de leden over de huurplannen van minister Dekker. Het enige alternatief is de huurtoeslag....

MAANDAG 6 MAART

Zondagavond veel telefonisch overleg om de komende week door te spreken. Centraal in de agenda staan de ledenraadplegingen. Twee jaar hebben we met minister Sybilla Dekker van VROM gesproken en onderhandeld over de modernisering van het huurbeleid, een bijdrage van verhuurders aan het betaalbaar houden van de huur voor mensen met een smalle beurs (de huurtoeslag), de verhouding tussen overheid, corporaties en burgers en over investeringscondities. Een heel pakket aan samenhangende onderwerpen, ook wel aangeduid met de Grote Beweging. De resultaten moeten nu gewogen worden. Leden brengen in zeven ledenraadplegingen hun stem uit over het resultaat: verenigingsdemocratie in optima forma.

DINSDAG 7 MAART

Maandag in Hoogeveen met de ledenraadplegingen begonnen. In de auto veel gebeld. Met minister Dekker nog even geconstateerd dat de horloges gelijk staan: we gaan voor het resultaat van onze gesprekken en onderhandelingen over de Grote Beweging.

Ook het contract opgevraagd dat PvdA-leider Wouter Bos met zijn lokale lijsttrekkers heeft gesloten. Even kijken wat er over wonen in staat. Ik was onlangs met Wouter Bos op werkbezoek in Tilburg en we waren het erover toen gauw eens dat contractvorming tussen gemeenten en woningcorporaties een goed model is, mits dat duurzaam is. Dat wil zeggen dat de contracten een politieke houdbaarheidsdatum kennen die verder reikt dan een raadsperiode. Van het plan woningen te bouwen en het contract daarover tot aan het moment dat de eerste bewoner zijn voordeur kan binnen stappen, ligt zo maar zeven jaar.

Vandaag mogen we weer stemmen. De gemeenteraadverkiezingen zijn voor onze leden van groot belang. Met de vernieuwing van de relatie tussen overheid en corporaties komen verantwoordelijkheden op lokaal niveau te liggen. Gemeenten moeten een woonvisie ontwikkelen en samen met hun lokale partijen, zoals woningcorporaties, de woonbehoeften in kaart brengen en zorgen dat er voldoende woningen en voorzieningen komen. We hebben een boekje over de rol van de woningcorporatie in de lokale samenleving geschreven dat de leden aan de nieuw gekozen raadsleden kunnen geven.

WOENSDAG 8 MAART

Gisteren weer hard geconfronteerd met de problemen in de thuiszorg. Er worden in een korte tijd in alle soorten dienstverlening grote veranderingen doorgevoerd. De voor de meeste mensen zo vertrouwde kraamzorg is bijna ongemerkt in een snoeiharde markt veranderd. Bij de verpleging en verzorging wordt de exploitatie zwaar onder druk gezet door de tarieven die het zorgkantoor (Menzis) hanteert.

En al ben ik persoonlijk voorstander van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de concurrentie in de traditionele thuiszorg (de bij alle mensen bekende huishoudelijke hulp die ook tijd heeft voor een kopje koffie en een gesprek!) zet de boel ongelooflijk onder druk. Dat het kabinet tegelijk de zwarte werkster witwast, maakt het er niet makkelijker op.

Dit had ook de dag van het huurbeleid moeten worden. Het vervolg van het debat tussen de Kamer en minister Dekker over de uitwerking van de modernisering van het huurbeleid stond immers op de agenda. Maar het debat is uitgesteld naar volgende week.

Het is geen gemakkelijk verhaal, dat nieuwe huurbeleid. Van verschillende kanten worden angstbeelden neergezet over huurexplosies en huurders die hun huis uit zullen moeten. Ik kan me echt kwaad maken over zulke onzin. Corporaties verzorgen al ruim honderd jaar sociale huisvesting, goed en betaalbaar. Er is geen enkele reden te veronderstellen dat dàt nu ineens anders gaat worden. Kern van de angst zit bij de voorstellen voor liberalisatie. Op dit moment is maar liefst 95 procent van alle huurwoningen gereguleerd (bij onze leden is dat 99 procent), ofwel aan strikte regels voor de huurprijzen onderworpen. Voor 5 procent van de woningen gelden die regels niet, die zijn geliberaliseerd (bij onze leden 1 procent). In de voorstellen van minister Dekker worden na 2010 meer woningen geliberaliseerd, naar verwachting zal dat percentage bij onze leden in 2010 10 procent zijn. Maar dan moeten er wel voldoende woningen zijn gebouwd. Zover is het dus nog niet! Er is nog geen sprake van liberalisering. Er is een overgangsgebied waar iets ruimere marges voor het huurbeleid gelden.

Waarom is modernisering van het huurbeleid nodig? We willen vooral weer wat beweging op de woningmarkt krijgen. Op dit moment houden we in Nederland bijna alle woningen betaalbaar voor mensen met de laagste inkomens. Huurprijzen hebben weinig relatie met de kwaliteit van de woningen. Mensen die eenmaal zo'n goedkope woning hebben, laten die vaak niet meer los. Gezien de toegenomen welvaart is het niet meer logisch alle huurwoningen per definitie laag in prijs te houden. Het is efficiënter en eerlijker de woningen te verhuren tegen een prijs die past bij de kwaliteit van de woning. Voor mensen die dat niet kunnen betalen, is er de huurtoeslag en natuurlijk de zekerheid dat nieuw beleid niet van de ene op de andere dag wordt ingevoerd.

DONDERDAG 9 MAART

Voorafgaand aan de bestuursvergadering van de Federatie Opvang een uurtje gesproken met directeur Ineke Smidt. In de maatschappelijke opvang wordt heel basaal gewerkt aan de kwaliteit van het leven van mensen die in de knoop zijn geraakt. Ik kan werkelijk ontroerd raken als ik tijdens een werkbezoek iemand ontmoet die met begeleiding uit de goot opkrabbelt. En ik heb elke keer weer grote bewondering voor het geduld en de vasthoudendheid van de hulpverleners.

Leden van Aedes en van de Federatie Opvang werken steeds meer en beter samen. Met projecten als Kamers met Kansen, Geef opvang de ruimte boeken ze succes. Kamers met Kansen is een geweldige combinatie van wonen, werken en leren. Jongeren die uit het onderwijs zijn gevallen en werkloos zijn, krijgen in deze projecten een nieuwe kans. Maar dan moeten ze ook op drie terreinen presteren: ze moeten naar school, ze moeten (op tijd) op hun werk verschijnen en ze moeten netjes wonen en de huur betalen.

Gisteren weer twee ledenraadplegingen. De opkomst is groot, in Zwolle puilde de zaal uit. Wat me opvalt, is dat tijdens de bijeenkomsten onder de rivieren veel meer vragen worden gesteld en stemverklaringen worden afgelegd.

De meeste tegenstemmers vallen over de bijdrage aan de betaalbaarheid. Het meest gehoorde argument is dat het niet eerlijk is een bezuiniging op het wonen, alleen bij de verhuurders te halen. De simpele redenering 'heffing betalen is huur verhogen' mag dan niet deugen, de nieuwe kostenpost moet wel uit de exploitatie worden gedekt. Het is jammer dat die leden niet het geduld kunnen opbrengen met het volgende kabinet te werken aan een andere manier waarop de overheid bijdraagt aan de betaalbaarheid van het wonen.

Want we gaan in Nederland natuurlijk wat aan het systeem van de hypotheekrenteaftrek en de huurtoeslag doen! De bijdrage aan de betaalbaarheid die de verhuurders nu moeten betalen kan en mag alleen maar tijdelijk zijn. De bijdrage van verhuurders is een 'houwtjetouwtje'-oplossing voor een bezuiniging die anders de mensen met de smalle beurs zou treffen. Het enige alternatief is de huurtoeslag. En dat willen de corporaties niet!

VRIJDAG 10 MAART

Gisteren de laatste ledenraadpleging in Bodegraven. De ledenraad heeft eerder besloten dat bij een opkomst van meer dan 50 procent van de leden en een tweederde meerderheid, de uitkomst van de ledenraadpleging wordt gevolgd. Bij de huidige uitslag zal de ledenraad nu dus een inhoudelijke afweging maken en zelf tot besluitvorming moeten komen. De ledenraad zal op 15 maart besluiten of de vereniging het bereikte onderhandelingsresultaat aanvaardt of afwijst. Maar we nemen natuurlijk tijd om de uitslag te bespreken.

Vroeg opgestaan om het weeklog af te sluiten. Binnen vijf minuten krijg ik drie sms'jes dat ik pagina 7 van de Volkskrant moet lezen. De meerderheid zou tegen het huurbeleid zijn. Never a dull moment!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden