Zuivering

'VERRASSEND', noemen analisten zijn vertrek. 'Nogal plotseling', zegt de opvolger. 'Ik ga daar niet op in', zegt een commissaris...

Het lijkt een gewoonte te worden: net als zijn voorganger Vermin stapt directievoorzitter Kaufmann van Norit NV met onmiddellijke ingang en 'om persoonlijke redenen' op. Dinsdag lichtte hij de raad van commissarissen in, en nog dezelfde dag was Kaufmann al vertrokken.

Speculeren analisten nog op een eventuele adviserende functie tot 1 april van dit jaar, de waarheid is navranter. 'Kaufmann is helemaal en volledig weg bij Norit', zo bevestigt commissaris J. de Heer na enige aarzeling.

Over de reden laat niemand zich uit. Wél is eenieder bij Norit het erover eens dat Kaufman het bedrijf de afgelopen jaren 'verdienstelijk', en in financieel opzicht zelfs 'fantastisch', heeft weten te leiden. En daar zit 'm nou net de crux, meent De Heer. 'Kaufmann is een financiële man, en wat wij bij Norit nu nodig hebben, is iets technischers.'

Wie precies wil weten welke technische hoogstandjes Norit op het verlanglijstje heeft staan, moet de aandeelhoudersvergadering op 2 mei bezoeken. Maar vast staat dat het bedrijf zijn twee grootste kernactiviteiten, de productie van actieve kool en de ontwikkeling van procestechnologie, goeddeels wil samenvoegen.

'Synergie', zegt de een. 'Eenheid uitstralen', roept de ander. 'Gezamenlijke marktbewerking', meldt het officiële persbericht.

Die woorden doen vermoeden dat het 'op eigen verzoek en in goed overleg', zoals het bedrijf Kaufmanns vertrek kenschetst, er misschien in de praktijk toch iets anders uitzag. Was de 'fantastische' Kaufmann dan soms niet in staat leiding te geven aan een streven naar meer synergie, geïntegreerde marktbewerking en een mooie uitstraling?

Natuurlijk wel, meent zijn opvolger R. Kuipers. Maar de goede verstaander begrijpt dat de plannen voor de nieuwe strategie, die de klinkende naam 'Norit, the purification company' krijgt, niet snel genoeg gingen. Direct na Kuipers' aanstelling als directeur ging de koerswijziging van start. Die had onder Kaufmann pas in 2001 haar beslag zullen krijgen.

Norit gaat zich dit jaar helemaal focussen op 'de business waar wij sterk in zijn': waterzuivering, met name in de drinkwater- en de drankindustrie. En dat vergt meer samenwerking tussen de divisies Actieve Kool en Procestechnologie.

Door de strategische heroriëntatie wordt Norits cosmeticadivisie Personal Care, waarvoor Kaufmann binnen de directie verantwoordelijk was, in een isolement geplaatst. De leiding wordt overgenomen door S. Jones, die geen bestuurszetel krijgt maar verantwoording moet afleggen aan de nieuwe voorzitter Kuipers.

De kersverse topman zelf gaat overigens geen directie, maar een raad van bestuur voorzitten. Want Kaufmanns vertrek is aangegrepen om meteen de hele groepsdirectie op te heffen.

De nieuwe raad van bestuur zal naast Kuipers, die voorheen hoofd Procestechnologie was, bestaan uit M. Knuttel en H. de Groot die, jawel, de divisie Actieve Koolstof leidden.

Rest natuurlijk de vraag wat de toekomstplannen voor Personal Care zijn. Want dit onderdeel, dat in 1998 nog eenderde van de totale bedrijfswinst realiseerde, lijkt een zelfstandige richting op te gaan.

Volgens Kuipers is daarvan vooralsnog geen sprake: 'Het formeren van een raad van bestuur geeft aan dat wij toch als één groep willen opereren en niet als drie afzonderlijke divisies.'

Maar commissaris De Heer meldt onomwonden dat Norit de afdeling Personal Care als een 'separate' divisie beschouwt die een eigen strategie moet ontwikkelen.

De toekomst zal het leren. Verrassingen zijn Norit niet vreemd. Dat bleek eind vorig jaar al bij de bekendmaking van een tegenvallende winstverwachting, die eerder deze maand weer in positieve zin werd bijgesteld. De productie van actieve koolstof blijkt toch beter te lopen dan verwacht. Het bedrijf gaat nu uit van een nettoresultaat van 13 miljoen gulden, iets lager dan vorig jaar.

Of dit uiteindelijk de reden is voor de nieuwe strategie, komen we dus pas op de aandeelhoudersvergadering in mei te weten. Maar dat Norit zich nu al geheel focust op de nieuwe koers, mag geen geheim meer heten.

Er wordt flink gezuiverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.