Zuivelexport krijgt klap door crises in Rusland en Azië

De totale export van de Nederlandse zuivelindustrie is het afgelopen jaar met 650 miljoen gedaald tot 6,9 miljard gulden. Volgens het Productschap Zuivel is deze daling vooral te wijten aan de economische problemen in Rusland, Azië en Zuid-Amerika, en aan de dioxine-affaire in 1999....

ANP

Dit zei voorzitter G. van den Berg dinsdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Het Productschap Zuivel verwacht dat de exportmarkt zich zal herstellen door de opleving van de economieën in Azië en Zuid-Amerika in de tweede helft van vorig jaar. Daardoor is de prijsverlaging van zuivel beperkt gebleven. Over de Russische situatie durft hij vooralsnog geen voorspellingen te doen.

Van den Berg gaat uit van een groei de komende jaren, maar die zal volgens hem matig zijn door toedoen van concurrentie uit het buitenland. Met name het melkaanbod van Amerika en Oceanië zal de winst beperkt houden.

De export van Nederlandse boter daalde het afgelopen jaar met ongeveer 4 procent. Na de zomer trok de markt enigszins aan. Binnen Nederland bleef de consumptie van kaas gelijk op 14,2 kilogram per hoofd van de bevolking. Maar de terugval die in 1998 in de kaasproductie begon, zette ook in 1999 door. Toch blijft Nederland, met een vertienvoudiging van zijn kaasproductie in de afgelopen tientallen jaren, een van de belangrijkste kaasexporteurs.

De melkprijs kwam in 1999 met 5 tot 6 cent per liter lager uit dan het jaar ervoor, waarbij de afzet gelijk bleef; ongeveer 15 procent van de totale melkproductie was bestemd voor het buitenland.

Het Productschap Zuivel vindt dat de exportmogelijkheden worden beperkt door afspraken die binnen de wereldhandelsorganisatie WTO, door de Nederlandse regering en op Europees niveau zijn gemaakt. Volgens Van den Berg 'kan het allemaal beter' met de Nederlands zuivelexportpositie, maar 'daar moet de overheid dan aan meewerken'. Hij vindt dat Nederland achter blijft bij de ontwikkelingen in het buitenland. 'Er zijn Nederlandse regels, maar wij opereren mondiaal.'

De voorzitter doelt daarmee op de inmenging van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa, die streng toeziet op samenwerking tussen de grote zuivelconcerns. Van den Berg vindt verdere concentraties bij de zuivelindustrie een logisch gevolg van de toegenomen concurrentie op mondiaal niveau.

Ook het besluit van de Europese Raad van ministers vindt het produktschap een beperking. De Raad besloot in maart om tot 2005 het huidige beleid vast te leggen. De uitgaven voor de landbouw zijn daarbij vastgesteld op een jaarlijks maximum van 40,5 miljard euro.

'Omdat de directe inkomenstoeslagen vastliggen, dreigt het gevaar dat eventuele besparingen alleen plaatsvinden bij onverplichte uitgaven, zoals bij de zuivel', aldus Van den Berg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden