Zuinig rijk kost banen bij adviesbureaus

Adviesbureau Twynstra Gudde voert een reorganisatie door die twintig tot veertig arbeidsplaatsen kost. Het aantal opdrachten bij de rijksoverheid loopt terug....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De reorganisatie is ingegeven door de teruglopende vraag naar consultants en de bezuinigingsopdracht bij de rijksoverheid, zegt directeur Eric Jongepier van Twynstra Gudde desgevraagd. Onder de kabinetten Balkenende I en II heeft de overheid besloten minder geld uit te geven aan de inhuur van adviesbureaus. Twynstra Gudde haalt zo'n 50 procent van zijn omzet uit overheidsopdrachten.

De komende weken werkt Twynstra Gudde de reorganisatieplannen uit. Directeur Jongepier houdt alvast rekening met ontslag van 'zeker twintig' van de 350 adviseurs. Inclusief ondersteunend personeel kan het verlies oplopen tot zo'n veertig arbeidsplaatsen. 'Om de organisatie vitaal te houden is zo'n substantiële en collectieve stap noodzakelijk. Bovendien versterken wij onze focus.'

Ook andere adviesbureaus kampen met de gevolgen van een bezuinigende overheid, constateert voorzitter Guus Gerolt van de Raad voor Organisatie-Adviesbureaus. 'De rijksoverheid is terughoudend bij het inhuren van externe expertise. Niet alleen in advies, maar vooral in training en opleiding wordt geschrapt. Een aantal bureaus heeft daar last van.'

De huidige bezuinigingsronde van de overheid komt harder aan dan eerdere rondes, stelt Gerolt. Hij ziet vooral bij de rijksoverheid een terugloop van de opdrachten. Gemeenten huren nog wel adviseurs in, zegt hij.

Voor Twynstra Gudde bieden de gemeenten onvoldoende soulaas, zegt Jongepier. ' We verwachten niet de terugloop te kunnen compenseren met opdrachten bij de gemeenten.' Ook in het bedrijfsleven ziet Twynstra Gudde geen herstel optreden.

Adviesbureau Berenschot bevestigt de terugloop van het aantal overheidsopdrachten. 'De omzet bij de overheid daalt dit jaar met 5 tot 10 procent', zegt directeur Ludy Geut van de overheidstak van Berenschot. 'De overheid is kritischer en heeft minder budget tot zijn beschikking.' Het personeelsbestand van Berenschot bij de overheidstak is onlangs door natuurlijk verloop met 5 tot 10 procent teruggelopen.

De overheid is vooral zuinig bij het inhuren van uitvoerende adviseurs. 'Als er bij een project een team wordt samengesteld, poogt de overheid eerst eigen personeel in de groep op te nemen', zegt Geut. 'De overheid wil geen capaciteit meer inhuren', stelt Jongepier van Twynstra Gudde.

Voor Twynstra Gudde is het voor zover bekend de eerste keer sinds de oprichting in 1964 dat er een reorganisatie wordt doorgevoerd. Gedwongen ontslag is wellicht nodig omdat het natuurlijke verloop te gering is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden