Zuinig op de voorkeurspositie van het Centraal Planbureau

Het Centraal Planbureau maakte woensdag het vertrek van zijn directeur bekend. Onder Henk Don leerde het CPB weer naar de lange termijn te kijken....

Henk Don (51), de vertrekkend directeur van het Centraal Planbureau,wordt niet snel kwaad. Maar hij maakt graag een uitzondering als iemand deonafhankelijkheid van zijn CPB in twijfel trekt.

Er waren de aantijgingen van de eeuwige CPB-hater Eduard Bomhoff: hetplanbureau zou op verzoek van het eerste kabinet-Balkenende cijfers hebbenopgeleukt. De beschuldigingen waren reden voor een wraaktocht van Don. Datpremier Balkenende liet uitzoeken of de voormalige LPF-minister illegaaluit de ministerraadverslagen had geciteerd, hielp niet echt. 'Bomhoffliegt', zei Don keer op keer.

Bij de meest recente aanval op de onafhankelijkheid van het CPB, doorde Tilburgse hoogleraar Sylvester Eijffinger, was Don ineens afwezig alsverdediger van het CPB-belang. Er ging een giftig persbericht de deur uit,waarin de aantijgingen werden ontkend, maar Don zocht de publiciteit niet.En dat terwijl Eijffinger toch echt zei dat op verzoek van het kabinet deraming van de economische groei in 2006 met 0,25 procent was verhoogd.

Persoonlijke zaken zijn voor Don (51) op dit moment belangrijker. Injanuari overleed zijn vrouw na een lang ziekbed. Don heeft de zorg op zichgenomen voor zijn jonge kinderen. Dat is niet verenigbaar met zijndirecteurschap. Hij vertrekt daarom per 1 februari volgend jaar. Don heeftnog geen nieuwe baan. Wanneer hij een betrekking aanvaardt, zal dat indeeltijd zijn, zo meldt het CPB.

Volgens CPB-onderdirecteur Caspar van Ewijk ligt de belangrijksteverdienste van Don erin dat het CPB veel meer dan vroeger naar de toekomstis gaan kijken. De structuur van de economie werd belangrijker dan hetramen van kortetermijngegevens voor allerlei sectoren.

Don staat in Den Haag bekend als uiterst behoedzaam. Hij wil devoorkeurspositie van het CPB, waarbij het bureau eerder inzicht krijgt inallerlei gegevens van ministeries, niet op het spel zetten.

In vergelijking met zijn voorganger Gerrit Zalm was Don minder aanwezigin de media. Een belangrijke oorzaak daarvan is volgens Van Ewijk dat hetrustige begrotingsbeleid van de minister van Financiën (Zalm) de publiekerol van de CPB-directeur minder nodig maakte.

Don werd wel vaak gezien op het Binnenhof tijdens formatiebesprekingenover nieuwe kabinetten. Vooral bij de mislukte onderhandelingen tussen CDAen de PvdA in 2003 werd Don vaak (laat) naar de onderhandelingstafelgeroepen.

Don maakte in zijn elfjarige directeurschap eenmaal een uitzondering opzijn behoedzame beleid. In een speech in het buitenland liet hij vallen dathet jammer was dat het Nederlandse kabinet in 2003 had afgezien van hetbeperken van de hypotheekrenteaftrek. Met die opmerking haalde hij tot zijnverbazing opeens de voorpagina's van de kranten.

Ferry Haan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden