‘Zuiderzeelijn van de baan’

De Zuiderzeelijn, de spoorlijn naar het Noorden, lijkt van de baan. Minister Eurlings van Verkeer heeft begin volgende maand een laatste onderhoud met de noordelijke bestuurders en zal daarna bekendmaken dat de lijn definitief niet doorgaat....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Dat de spoorlijn niet doorgaat, is opmerkelijk aangezien de aanleg in het regeerakkoord staat. Wanneer de aanleg niet doorgaat, belooft het kabinet een alternatief pakket economische maatregelen voor het Noorden, staat er als een voorwaarde bij.

‘Het wordt niet de spoorlijn, maar het pakket’, aldus burgemeester Bert Middel van Drachten. Een woordvoerder van minister Eurlings wil niet reageren omdat er nog geen officieel besluit is genomen.

De belofte om de noordelijke provincies financieel te steunen dateert van eind jaren negentig. Het kabinet was bereid om 3,8 miljard euro mee te betalen aan een snelle verbinding naar Groningen. Onder leiding van Hans Alders, de onlangs vertrokken commissaris van de koningin van Groningen, kwam er een lobby op gang voor een magneetzweefbaan.

Volgens de akkoorden tussen het Noorden en het kabinet, heeft Noord-Nederland recht op 2,7 miljard euro. De helft hiervan wordt gebruikt voor de financiering van de plannen van het kabinet om Almere en Lelystad betere openbaar vervoer-verbindingen te geven met de Randstad, zegt wethouder Lodders.

Begin november komt een delegatie naar Den Haag om te praten over de besteding van de resterende gelden waarmee de economie in de drie provincies moet worden versterkt. Volgens onderzoeken leveren deze maatregelen bij elkaar ‘duizenden banen’ op voor het Noorden’, terwijl de Zuiderzeelijn ‘honderden banen’ zou kunnen opleveren, aldus een bron rond het kabinet. De spoorlijn is hiermee van de baan, zodat de Friese gemeente Drachten de grootste gemeente zonder treinstation blijft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden