Zuid-Korea steggelt nog over steun IMF

Tot het allerlaatst blijven Zuid-Korea's onderhandelaars met het IMF steggelen over de voorwaarden van het miljardenpakket voor hun in moeilijkheden geraakte economie....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

Bijna alle valuta's in de regio gingen gisteren in waarde achteruit vanwege de verwarring over het reddingsplan, dat volgens ingewijden tussen de vijftig en zestig miljard dollar bijeen moet brengen. Minister Lim Chang-yuel van Financiën verwacht vandaag tot overeenstemming te komen met de rekenmeesters. Maar IMF-directeur Michel Camdessus zei in Kuala Lumpur dat de zaak pas rond kon komen als de 'allerlaatste puntjes op de i zijn gezet'.

De IMF-topman uitte zijn 'persoonlijke frustratie' over de laksheid van Zuid-Korea, Thailand, Indonesië en de Filipijnen. 'Toen Zuid-Korea vorige maand de hulp inriep van het IMF stond het nog maar tien dagen voor een financiële catastrofe.' Bij eerder ingrijpen was er volgens Camdessus weinig aan de hand geweest.

Verontwaardigde bankiers en beurshandelaren waarschuwden dat het vertrouwen in Zuid-Korea snel daalt. De angst bestaat dat de financiële positie de komende dagen zo snel verslechtert, dat het land weinig anders rest dan de bittere pil van het IMF te slikken. Sommige westerse economen weten het geharrewar aan de onervarenheid van Lim, die nog maar drie weken in functie is.

De bewindsman sloot gisteren wel negen effectenhuizen tot het eind van het jaar en schortte hun aandelennoteringen op. Ze hebben een maand de tijd om met plannen voor gezondere bedrijfsvoering te komen. Dit is een voorproefje op de sanering van de financiële sector, een van de grote geschilpunten tussen beide partijen.

Volgens de Zuid-Koreaanse media, die continu met onthullingen komen over de stand van de onderhandelingen, eist het IMF een tiental sluitingen. Behalve de nagenoeg failliete effectenmakelaars zou het ook een of twee grote handelsbanken willen opdoeken, die veel te veel geld heeft uitgeleend.

Het zou voor de regering moeilijk te verteren als de Korea First Bank en de Bank van Seoul, de twee meest genoemde namen, dicht moeten. Het vooruitzicht van rijen jammerende spaarders in alle uithoeken van het land zou grote politieke schade toebrengen aan de regering. Over twee weken beginnen de presidentsverkiezingen.

Dit zou ook het startsein kunnen zijn voor een door het IMF gewenste fusiegolf met nog meer sluitingen en een grote ontslagenreeks, die de Zuid-Korea's militante vakbonden de straat opjagen en de verkiezingen overschaduwen. Gisteren hielden bankemployee's al de eerste protestbijeenkomsten.

De angst voor stijgende werkloosheid maakt de regering onwillig over het andere grote breekpunt: bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Zuid-Korea was jaren lang met forse kapitaalinjecties hét succesnummer van Azië met groeicijfers van meer dan 10 procent. Dit reuzentempo was al teruggelopen tot 7 procent, maar het IMF wil dat de regering komend jaar niet hoger komt dan 2,5 procent.

De regering sprak gisteren tegen dat het IMF de opsplitsing eiste van de chaebol, de enorme conglomeraten die de vaandeldragers zijn van de Koreaanse opmars. Hun beleid van explosieve groei en gulzig lenen zou ze kwetsbaar hebben gemaakt.

Daarnaast heeft Zuid-Korea een buitenlandse schuld van ongeveer 120 miljard dollar; meer dan de helft leningen voor korte termijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden